Ads

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 από τη Γενική Συνέλευση του OΗΕ με στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνυφασμένη με το περιβάλλον. Μετά την Α’ Διάσκεψη για το Περιβάλλον, το 1972, στη Στοκχόλμη, που διοργανώθηκε με την ευθύνη του OΗΕ και καθιερώθηκε και ο εορτασμός, κάθε 5 Ιουνίου της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον, ο Οργανισμός θέσπισε το Περιβαλλοντολογικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme).

Το UNEP έχεις ως ρόλο να συντονίζει τις περιβαλλοντολογικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών, να βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν περιβαλλοντολογικές πολιτικές και να ενισχύει την αειφόρο ανάπτυξη μέσω ισχυρών περιβαλλοντολογικών πρακτικών.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 106 δράσεις

Σε 13 Περιφέρειες, 73 Δήμους και 60 φορείς, προγραμματίζονται, μέχρι στιγμής, 106 δράσεις καθαρισμού παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, και με την υποστήριξη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ads

Αναλυτικά οι δράσεις στο cleanday.ypeka.gr

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του Υμηττού στην περιοχή πίσω από το Δημόκριτο, καθαρισμός στην περιοχή Μετόχι της Πάρνηθας, καθαρισμός στη Λεωφόρου Σχιστού και στους δασικούς δρόμους που ανεβαίνουν στο Όρος Αιγάλεω. Επίσης θα γίνει καθαρισμός και αποψίλωση του Πάρκου Τρίτση στη θέση Πύργος Βασιλίσσης, καθαρισμός των σημάτων του ΚΟΚ και των σημάτων στις στάσεις των μέσων του ΟΑΣΑ στην Καλλιθέα, και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την Περιφέρεια Αττικής.

Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα. Μουσεία, βιβλιοπωλεία και κέντρα πολιτισμού ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται μικρούς και μεγάλους για να τους ξεναγήσουν σε 30 διαφορετικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με ποδηλατοπορεία την Κυριακή

Ποδηλατική διαδρομή, από το Πάρκο Ελευθερίας στο Μέγαρο Μουσικής έως τη θάλασσα του Φαλήρου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, με την υποστήριξη των υπουργείων Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και της Αττικό Μετρό Α.Ε., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η εθνική ομάδα Ποδηλασίας θα κάνει την πρώτη πεταλιά στη σηματοδοτημένη με κώνους διαδρομή η οποία θα παραμείνει στην αποκλειστική διάθεση των ποδηλάτων για έξι ώρες, από τις 11:00 έως τις 18:00.

Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής:

11:00-15:00 Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής) – Βασιλέως Κωνσταντίνου – Βασιλίσσης Όλγας – Βασιλίσσης Αμαλίας – Λεωφόρος Συγγρού – παράδρομος Συγγρού – Εσπλανάδα -Πλατεία Νερού (Φάληρο).

15:00-18:00 Πλατεία Νερού (Φάληρο) – Εσπλανάδα – υπόγεια διάβαση Λεωφ. Συγγρού -παράδρομος Λεωφ. Συγγρού – Μετρό Φιξ.

Τα ποδήλατα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο μετρό και στο τμήμα της διαδρομής, όπου υπάρχουν λεωφορειολωρίδες θα δοκιμαστεί η αρμονική συνύπαρξη των ποδηλάτων με τα λεωφορεία.

Green Party 2011 στη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα της Πέμπτης Ιουνίου, ένας νέος οικολογικός θεσμός, το Green Party 2011, υποδέχεται για πρώτη φορά τους φίλους του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη. Διοργανωτής είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης ενώ ο θεσμός περιλαμβάνει διαγωνισμό για την καλύτερη «Πράσινη Δράση». Θα πραγματοποιηθούν 36 εικαστικές παρεμβάσεις στην πρόσοψη του κτιρίου της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά στις Σέρρες.

Αυθαίρετο απέναντι στη Βουλή

Ένα διαφορετικό «αυθαίρετο» θα στήσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι απέναντι από τη Βουλή στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, θεωρώντας ότι το θέμα των αυθαιρέτων συμπυκνώνει συμβολικά τις εξελίξεις για το περιβάλλον στην εποχή της κρίσης και του Μνημονίου: Με κοινή στρατηγική των δύο κομμάτων εξουσίας και άλλοθι την τρόικα, θυσιάζεται αμετάκλητα το περιβάλλον και επιβραβεύονται η πελατειακή συναλλαγή, η διαφθορά και η ανομία, ίσως για τη συμβολή τους στην κατάρρευση της χώρας. Όπως αναφέρουν, η επίκληση της κρίσης και του χρέους, δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας. Τα έσοδα που χαρίζονται από τα ήδη προβλεπόμενα πρόστιμα, είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που προϋπολογίζουν να εισπράξουν με τη νομιμοποίηση. Πρόκειται άλλωστε για τους ίδιους που διαφημίζουν την προσήλωσή τους στην… «πράσινη ανάπτυξη».