Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 1/4 της τροφής που παράγεται πετιέται πριν ακόμη καταναλωθεί. Τα νούμερα είναι συνταρακτικά τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από υποσιτισμό. Συλλογή ερευνών καταδεικνείει την τεράστια κατασπατάληση τροφής και ενέργειας ανά τον κόσμο.

Ads

Κάθε χρόνο, το 40% της διαθέσιμης τροφής στις ΗΠΑ, πετιέται σύμφωνα με έρευνα του επιστημονικού περιοδικού PLOS One, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2009. Αυτή η σπατάλη αντιστοιχεί σε περίπου 48,3 δισεκατομμύρια δολάρια και 40 000 δισεκατομμύρια λίτρων χαμένου νερού, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν στις ετήσιες ανάγκες 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όσον αφορά το σύνολο των αναπτυγμένων χωρών, η διατροφική σπατάλη έχει μετρηθεί ανάμεσα στο 30 και το 40% της παραγωγής τροφής. Στις πλούσιες χώρες, η δαπάνη τροφής οφείλεται κυρίως στο κύκλωμα της διανομής: οι διανομείς αναλαμβάνουν ελάχιστο κόστος σε σχέση με τις ημερομηνίες λήξης και πετούν όλα τα προϊόντα που οπτικά δεν φαίνονται τέλεια. Τεράστιες ποσότητες φαγητού χάνονται επίσης κατά την διαδικασία μεταποίησης των τροφίμων, κατά την μεταφορά τους αλλά και μέσα στις κουζίνες μας. Στις φτωχές χώρες, ένα τεράστιο μέρος της τροφή χάνεται πριν ακόμη καταναλωθεί.

Στις Βρυξέλλες η κατασπατάληση φτάνει τα 15,2 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο, εκ των οποίων το 12% είναι οικιακά σκουπίδια και 175 ευρώ τροφής πετιέται κατευθείαν στον κάδο το χρόνο. Στην Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με αναφορά του Πρωθυπουργού, εκτιμάται ότι το 1/3 της τροφής που θα αγορασθεί θα βρεθεί στα σκουπίδια, όντας κατάλληλο προς κατανάλωση. Η σπατάλη αντιστοιχεί σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και στο 2,4% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας.

Ads

Το ενεργειακό κόστος της σπατάλης τροφίμων

Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού οργανισμού WRAP, εάν οι Άγγλοι σταματούσαν να ξοδεύουν άσκοπα τροφή, οι θετικές συνέπειες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα ισοδυναμούσαν με την κατάργηση ενός στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν: το 60% της τροφής που πετιέται αρκεί για να παράγει ενέργεια που ηλεκτροδοτεί πόλεις του 1 εκατομμυρίου κατοίκων.

Η τροφή είναι η πρώτη πηγή εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Από τη στιγμή της παραγωγής έως την διαχείριση αποβλήτων, ο κύκλος ζωής της τροφής ενός Γάλλου, αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο περίπου το 20% του συνόλου των καθημερινών εκπομπών. Επίσης, κατά την διάρκεια της παραγωγής και μέσα στα νοικοκυριά, χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού.

Μάλιστα, το σάιτ planetoscope, αναδεικνύει με άμεσο τρόπο την καταδαπάνηση τροφής, εμφανίζοντας στην οθόνη το κόστος της σπατάλης τροφής στις ΗΠΑ και στον κόσμο, ανά δευτερόλεπτο που περνά. Οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς, μήπως όμως θα έπρεπε να μετρούν αντίστροφα;

Πηγή: Institut Bruxellois pour la Gestion de l’Environnement