Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της ιαπωνικής κυβέρνησης, από τον ισχυρότατο σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της, έχασαν τη ζωή τους 15.482 άνθρωποι. Το κόστος των ζημιών ανέρχεται περίπου σε 147 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην οροφή ενός αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί, ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που μετρούσε το επίπεδο ραδιενέργειας, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου Tepco.

Ads

Η καταστροφή κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 15.482 άνθρωποι ενώ 7.427 είναι αγνοούμενοι, κατέστρεψε περισσότερα από 100.000 σπίτια και προκάλεσε ζημιές σε άλλα 400.000. Οι ζημιές σε σπίτια και εργοστάσια υπολογίζονται περίπου στα 10,4 τρισ. γεν.

Οι ζημιές σε καλλιέργειες, δάση και εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας υπολογίζονται στα 1,9 τρισ. γεν, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές για παροχές όπως το νερό και το φυσικό αέριο, εκτιμάται στα 1,3 τρισ. γεν. Οι ζημιές σε κυβερνητικά κτίρια υπολογίζονται στα 1,1 τρισ. γεν.

Στις εκτιμήσεις αυτές που βασίζονται σε στοιχεία από υπουργεία και από πληγείσες επαρχίες, δε συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις της πυρηνικής κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Ads

Συνολικά, το κόστος των ζημιών σε κτίρια, δρόμους και λιμάνια από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου τη βορειοανατολική Ιαπωνία, υπολογίζεται από την κυβέρνηση της χώρας στα 16,9 τρισεκατομμύρια γεν (147 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σχετικά με το αεροπλάνο που πραγματοποίσε αναγκαστική προσγείωση στην οροφή ενός αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα Νταϊτσί, πρόκειται για ένα T-Hawk της αμερικανικής εταιρίας Honeywell, το οποίο δεν υπέστη ζημιές, σύμφωνα με την Tepco. “Ξέφυγε από τον έλεγχο και προσγειώθηκε πάνω στην οροφή του κτιρίου του αντιδραστήρα Νο 2”, επισήμανε η Tepco και πρόσθεσε πως δεν προκλήθηκε πυρκαγιά ούτε βγαίνουν καπνοί από το κτίριο.