Περίπου 10.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της BP, ότι συλλέχθηκαν μέσω του μηχανισμού απορρόφησης που έχει εγκατασταθεί για να συλλέγει το πετρέλαιο που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού. Από την πλευρά του ο διοικητής της αμερικανικής ακτοφυλακής σημείωσε ότι το πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού έχει απλωθεί σε μια ακτίνα 320 χλμ.

Ads

«Ο μηχανισμός απορρόφησης συλλέγει περίπου 10.000 βαρέλια (1,6 εκατομμύρια λίτρα) πετρελαίου την ημέρα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BP Τόνι Χέιγουορντ στο BBC, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται «πιθανώς για το μεγαλύτερο μέρος» του πετρελαίου που διαρρέει από τα φρεάτια.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της αμερικανικής ακτοφυλακής Ταντ Αλεν, δήλωσε ότι περίπου 950.000 λίτρα πετρελαίου μπόρεσαν να συλλεχθούν την Παρασκευή χάρη στο «χωνί» που τοποθετήθηκε πάνω στο σημείο διαρροής σε βάθος περίπου 1500 μέτρων.

Παράλληλα σημείωσε ότι το πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού έχει απλωθεί σε μια ακτίνα 200 μιλίων (320 χλμ.) γύρω από τις κατεστραμμένες πετρελαιοπηγές και έχει χωριστεί σε χιλιάδες μικρές κηλίδες.

Ads

«Πρόκειται κυριολεκτικά για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές κηλίδες πετρελαίου», δήλωσε, εξηγώντας ότι αυτές οι διάσπαρτες μακρόστενες κηλίδες πετρελαίου επιπλέουν στην επιφάνεια του κόλπου, περιπλέκοντας την προσπάθεια των συνεργείων να σταματήσουν το πετρέλαιο ώστε να μην φθάσει στις ακτές.

Ο Ταντ Αλεν χαρακτήρισε τη μάχη με την οικολογική καταστροφή από το πετρέλαιο «ύπουλο πόλεμο» επειδή «πλήττει τέσσερις πολιτείες τη μια μετά την άλλη και φθάνει από διάφορες κατευθύνσεις, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες». Οι πολιτείες που πλήττονται είναι Λουϊζιάνα, και σε μικρότερο βαθμό, ο Μισισιπής, η Αλαμπάμα και η Φλόριντα.