Σε σοβαρό πρόβλημα αναδεικνύεται για την Στερεά Ελλάδα, η εναπόθεση των σκουπιδιών στους ελάχιστους ΧΥΤΑ, που έχουν δημιουργηθεί στους νέους καλλικρατικούς δήμους. Ήδη, στην Λιβαδειά έχει προκύψει περιβαλλοντικό πρόβλημα με την εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου, ενώ ελάχιστα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Δαύλεια, ο ελλιπής σχεδιασμός του εγκατεστημένου βιολογικού καθαρισμού, έχει προκαλέσει μόλυνση των υδάτων.

Ads

της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λιβαδειάς υπάρχουν δύο χώροι υγειονομική ταφής απορριμάτων, ένας παλιός και ένας καινούριος. «Στον παλιό ΧΥΤΑ ο οποίος εδώ και λίγους μήνες δεν λειτουργεί, έχει επέλθει κορεσμός, λόγω της υπερπλήρωσης, ενώ παρά το γεγονός ότι πλέον δεν θάβονται εκεί σκουπίδια παρατηρείται τοξικότητα των ρύπων που παράγονται. Παράλληλα, ο καινούριος ΧΥΤΑ, που δεν έχει παραλειφθεί σαν έργο ακόμα, δεν πληροί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, όμως έχει περιθώριο ώστε να βελτιωθεί» υπογράμμισε μιλώντας στο tvxs.gr η Δέσποινα Σπανούδη, σύμβουλος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών γιατί το Περιβάλλον.

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει και στους δύο ΧΥΤΑ συνδέονται με την κακή λειτουργία των έργων και την εμφάνιση, στις εργαστηριακές μελέτες, εξασθενούς χρωμίου. «Η εμφάνιση αυτού του ρύπου στα νερά της περιοχής δεν δικαιολογείται, καθώς η Λιβαδειά δεν διαθέτει βιομηχανικές μονάδες. Όπως και να ‘χει τα υφιστάμενο προβλήματα του νέου ΧΥΤΑ θα πρέπει να έχουν αποκαταστεθεί τουλάχιστον μέχρι την παραλαβή του έργου» τονίζει η κ. Σπανούδη. Η επιβάρυνση του ζητήματος της μόλυνσης οφείλεται σύμφωνα με έγγραφες καταγγελίες πολιτών στην παράνομη μεταφορά βιομηχανικών αποβλήτων από άλλες περιοχές στον ΧΥΤΑ Λιβαδειάς.

Ads

Στον νέο καλλικρατικό δήμο της Λιβαδειάς πλέον εντάσσεται και αυτός της Δαύλειας. Σε αυτό το χωριό της Βοιωτίας, το φθινόπωρο του 2009 άρχισε η δοκιμαστική λειτουργία τμήματος του βιολογικού καθαρισμού. Ωστόσο, δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές, λόγου χάρη η ασφαλτόστρωση δρόμου πλάτους 6 μέτρων, η οποία προβλέπεται. «Έχουν παραβιαστεί βάναυσα όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν διαχωρίζονται καν τα στερεά από τα υγρά απόβλητα για τα οποία έχουν καταγραφεί τρομερές τιμές κολοβακτηριδίων, φωσφορικών και νιτρικών, τα οποία μέσω του βοιωτικού Κηφισού καταλήγουν στην Υλίκη. Άρα δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα αλλά και της Αθήνας. Μπορεί αυτή τη στιγμή η Δαύλεια να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό, όμως το Μαυρονέρι, ο Άγιος Βλάσσης, η Χαιρώνεια και το Ρωμαίικο έχουν πρόβλημα ύδρευσης και άδρευσης. Και όλα αυτά αποδεικνύονται με φωτογραφίες, ντοκουμέντα και έγγραφα» σημειώνει στο tvxs.gr ο Γιάννης Πραγιάννης, πρόεδρος της «Εταιρείας Δημοτικών Μελετών Δαύλειας».

Το πρόβλημα, όμως, με τη διαχείριση των σκουπιδιών της Λοκρίδας φαίνεται να παίρνει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες διαστάσεις. «Έχουν αρχίσει κι έρχονται οι διαταγές από το ΥΠΕΚΑ που λένε ότι πλέον θα θάβουν όλοι στους τέσσερις, μόλις, ΧΥΤΑ που υπάρχουν στην Στερεά Ελλάδα. Ωστόσο, ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς έχει αδειοδοτηθεί για να δέχεται σκουπίδια από συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα. Καλείται όμως τώρα, να υποδεχτεί σκουπίδια από άλλες περιοχές χωρίς να έχει καν παραλειφθεί σαν έργο. Επομένως το πρόβλημα είναι ευρύτερο» υπογραμμίζει η κ. Σπανούδη.

Οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για τους ΧΥΤΑ έχουν φέρει πάντως, πονοκέφαλο στους νέους Καλλικρατικούς δήμους και τους δημάρχους τους. Στην περιοχή της Λοκρίδας, όπου υπάρχει ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς έχει δημιουργηθεί «αντάρτικο», καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος, Δ. Τσιφής, με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι, δεν θα δεχτεί ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς τα σκουπίδια της Λοκρίδας, όπως προβλέπεται. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο νέος δήμαρχος Αμφίκλειας-Τιθορέας-Ελάτειας, Θεόδωρος Ντούρος, ο οποίος με επιστολή του -επίσης- στην κυρία Διαμαντοπούλου ενημέρωνε ότι «μετά από προφορική μας συνεννόηση με το δήμο Λιβαδειάς δεν υπάρχει δυνατότητα αποδοχής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων του νέου δήμου Αμφίκλειας-Τιθορέας-Ελάτειας στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς. Ως νέα δημοτική αρχή σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική ευρωπαϊκή νομολογία. Σε περίπτωση μη άμεσης τακτοποιήσεως του θέματος δε θα φέρουμε καμία ευθύνη».