Με νερό του Μόρνου τροφοδοτούνται στο εξής τα Οινόφυτα, εξέλιξη που εντάσσεται στις δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού.

Ads

Όπως έγινε γνωστό, εντός των ημερών υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΚΑ, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ΕΥΔΑΠ, βάσει του οποίου, με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση των έργων αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Θήβας και τροφοδότησης με νερό του Μόρνου των οικισμών Νεοχωράκι και Ελαιώνας, αξιοποιώντας με τη μορφή Τεχνικού Συμβούλου την εμπειρία και τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται αυστηρά ποιοτικά όρια τόσο για τον Ασωπό όσο και για τις εκπομπές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής.

Επίσης, έχει εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος και συστήθηκε Επιτροπή από στελέχη του υπουργείου η οποία, θα συνεργασθεί με αντίστοιχη επιτροπή του ΣΕΒ για την προώθηση των ενεργειών που είναι αναγκαίες για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών της περιοχής με τις επιταγές της Υπουργικής Απόφασης.

Ads

Τέλος, εξετάζεται η σκοπιμότητα για χαρακτηρισμό της λεκάνης του Ασωπού ως ευπρόσβλητης σε νιτρορύπανση περιοχής και διαμόρφωσης και εφαρμογής κατάλληλου αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος μέτρων, σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας περί νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης.