Τα 1.359 έχουν φτάσει τα σχόλια στο σχέδιο νόμου «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», δύο ημέρες πριν λήξει η δημόσια διαβούλευση. Αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των σχολίων (650) στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή.

Ads

Τα περισσότερα σχόλια (130) συγκεντρώνει το άρθρο 7 του σχεδίου νόµου σχετικά µε τη διοργάνωση εκθέσεων µε ζώα, και ιδιαίτερα η παράγραφος 4 του άρθρου, µε την οποία απαγορεύεται η συµµετοχή ακρωτηριασµένων ζώων (µε κοµµένες ουρές ή αυτιά) σε εκθέσεις. Το άρθρο 20, το οποίο αφορά τις ποινικές κυρώσεις, είναι αυτό που βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους φιλόζωους, ενώ το άρθρο 16 (κακοποίηση ζώων) έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 121 σχόλια.

«Πριν καταθέσουµε τις δικές µας προτάσεις στην αρµόδια υφυπουργό Μιλένα Αποστολάκη είχαµε ανατρέξει στις ποινικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι, τα 30.000 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόµου σε περιπτώσεις κακοποίησης είναι µία από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη», δηλώνει στα «Νέα» η Αναστασία Μποµπολάκη, βασικό µέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 φιλοζωικών συλλόγων.

Από τα πιο δημοφιλή είναι και το άρθρο 9 (127 σχόλια), το οποίο αφορά την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Τα περισσότερα σχόλια αναφέρονται στην παράγραφο 10 που κάνει λόγο για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων. Βάσει του σχεδίου νόµου δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές µε νοσοκοµεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδροµους ταχείας κυκλοφορίας, λιµάνια, αεροδρόµια, σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιµότητας. «Εν ολίγοις, δηλαδή, δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα αδέσποτα σχεδόν σε όλες τις περιοχές των αστικών κέντρων και των νησιών, ιδιαιτέρως κατά την τουριστική περίοδο. Εύλογα λοιπόν προκύπτει το απλό ερώτηµα: “Σε ποιους χώρους θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των αδέσποτων;», αναφέρει ένα σχόλιο. «Οι φιλοζωικές οργανώσεις είµαστε εναντίον της παραµονής των αδέσποτων στα κυνοκοµεία, µιας και γνωρίζουµε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Αν δεν βρεθεί οικογένεια να υιοθετήσει το αδέσποτο, η επαναφορά του στο φυσικό περιβάλλον είναι µονόδροµος. Ωστόσο, το υπουργείο περιορίζει πολύ τους χώρους όπου µπορεί να επανατοποθετηθεί ένα αδέσποτο», υπογραµµίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις.

Ads

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική σήμανση, οι φιλοζωικοί σύλλογοι συμφωνούν καθώς με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν σηµαντικά οι εγκαταλείψεις ζώων στους δρόµους, ωστόσο προβληµατισµό προκαλεί η ρύθµιση εκείνη που δυσκολεύει τις υιοθεσίες. «Και αυτό γιατί, για να προχωρήσει µία υιοθεσία ενός αδέσποτου που βρίσκει ο εθελοντής στον δρόµο, θα πρέπειτο ζώο να σηµανθεί. Αρα, το κόστος το επωµίζεται εκείνος», τονίζει στα «Νέα» η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Οµοσπονδίας. Πρόταση των οργανώσεων είναι η µείωση του κόστους σήµανσης, καθώς στον ιδιώτη κτηνίατρο κοστίζει 30-50 ευρώ «την ώρα που θα µπορούσαν οι δήµοι ή οι αγροτικοί κτηνίατροι να βάζουν το µικροτσίπ µε 5 ευρώ όπως γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτει η κ. Μποµπολάκη.

Παράλληλα, οι πολίτες επισημαίνουν και κάποια κενά στο σχέδιο νόμου. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 φιλοζωικών σωµατείων µε σχόλιό της επισημαίνει ότι δεν περιλαµβάνεται άρθρο για τα κέντρα εκπαίδευσης και τους ξενώνες: «Προτείνουµε να καθοριστούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για τη νόµιµη λειτουργία κέντρων εκπαίδευσης σκύλων, καθώς και αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλµατος εκπαιδευτή σκύλου». Ακόμα, τονίζεται ότι δεν έχει συµπεριληφθεί η απαγόρευση πώλησης ζώων από τα pet shops. «∆ιαιωνίζουµε έτσι ένα πρόβληµα και µια κατάσταση που κάνει κάποιους να µεταχειρίζονται τα ζώα σαν αντικείµενα. Παράλληλα, είναι άγνωστη η τύχη όσωνζώων δεν καταφέρνουν τα καταστήµατα αυτά να πουλήσουν», υποστηρίζει η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Παρέµβαση σε ΟΠΑΠ για τις κυνοδροµίες

Νέο παιχνίδι κυνοδρομιών διαφημίζει ο Οργανισµός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις φιλόζωων και οργανώσεων, καθώς και της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Μιλένας Αποστολάκη. Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Οργανισµού επισηµαίνει πως ένα τέτοιο παιχνίδι αντιβαίνει στο διαµορφούµενο πλαίσιο αντιµετώπισης και προστασίας των ζώων και γενικότερα δεν συνάδει προς τους επιδιωκόµενους από την Πολιτεία στόχους. «Για τον σκοπό αυτό, παρακαλώ να επανεξετάσετε την ένταξη κυνοδροµιών στα παιχνίδια στοιχηµατικού χαρακτήρα του Οµίλου και να τις αποσύρετε από τη λίστα των παιχνιδιών σας», σηµειώνει η υφυπουργός.