Τη δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων, αντί για ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό, εισηγούνται οι Οικολόγοι Πράσινοι. Κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, διατύπωσαν 8 σημεία – προτάσεις για τη «βιώσιμη διαχείριση» απορριμμάτων στην Αττική. Πάνω από 2 εκατ. τόνους σκουπιδιών «παράγει» το λεκανοπέδιο. Στην εκδήλωση παρέστη ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, όχι όμως και εκπρόσωπος του συναρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών.

Ads

Με στόχο «να φτάσουμε τις επόμενες 10ετίες σε ‘πόλεις μηδενικών αποβλήτων’», ο εκπρόσωπος των Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, αξίωσε «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) και κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων», με την εφαρμογή μέτρων όπως η «χρέωση κάθε δήμου ανά τόνο σκουπιδιών» και η «απόρριψη της θερμικής επεξεργασίας (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση)».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οικολόγοι διατυπώνουν 8 προτάσεις ως εξής:

1.Μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων αντί για ΧΥΤΑ σε Κερατέα – Γραμματικό
(Τα οργανικά απορρίμματα –υπολείμματα τροφίμων και κλαδέματα- θα συλλέγονται από νοικοκυριά και επαγγελματικούς χώρους χωριστά στην πηγή, σε ξεχωριστό κάδο, και θα μετατρέπονται σε καλής ποιότητας οργανικό λίπασμα για αγροτικές χρήσεις, αναδασώσεις, πάρκα κ.ά.)

Ads

2.Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών στη Φυλή αντί βιοξήρανσης και αναερόβιας χώνευσης σύμμικτων απορριμμάτων
(δυναμικότητας τουλάχιστον 100.000 τόνων, όχι μέσα στο ΧΥΤΑ αλλά στην επιφάνεια των παλαιών κυττάρων του ΧΑΔΑ Άνω Λιοσίων)

3.Όλοι οι δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες για κομποστοποίηση
(Επιπλέον 10 μικρότερες μονάδες κομποστοποίησης σε δήμους, οικιακά προγράμματα και επιτόπια κομποστοποίηση οργανικών υλικών σε νοσοκομεία, στρατόπεδα, ξενοδοχεία κλπ)

4.Δημιουργία συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης για ανακύκλωση έντυπου χαρτιού
(Επισημαίνεται ότι σήμερα στη Φυλή καταλήγουν 430.000 τόνοι έντυπου χαρτιού, με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ)

5.Δύο κέντρα διαλογής και 25 κέντρα επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης

6.Εφαρμογή και συμπλήρωση νομοθεσίας
(Για νέα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης)

7.Στοχευμένη ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών

8.Διαμόρφωση νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής
(Ο υπάρχων σχεδιασμός είναι κομμένος και ραμμένος στις απαιτήσεις των οικονομικών συμφερόντων που είτε προσπαθούν να επιβάλουν χώρους ταφής, είτε προωθούν μονάδες βιολογικής ξήρανσης, και μέσω αυτής την καύση)

Περιγράφοντας το σημερινό πρόβλημα στο λεκανοπέδιο, οι Πράσινοι επισήμαναν τα ακόλουθα:

-«Η Αττική «παράγει» κάθε χρόνο 2,3 εκατ. τόνους δημοτικών απορριμμάτων και κινδυνεύει να πνιγεί από τα σκουπίδια, που πολύ σύντομα δεν θα έχουν που να πάνε.»

-«Ο χώρος της Φυλής δέχεται κάθε χρόνο πάνω από 2 εκατ. τόνους και οδηγείται ταχύτατα σε κορεσμό.»

-«Στην Αττική λειτουργούν επισήμως 6 ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ) και ακόμη περισσότερες «ανεπίσημες» όπου καταλήγουν περίπου 300.000 τόνοι κάθε χρόνο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις πολύ βαρύτερες και από το χειρότερο ΧΥΤΑ. Συχνά τα σκουπίδια καίγονται ανεξέλεγκτα σε αυτούς τους χώρους παράγοντας διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες.»

-«Ο υπάρχων περιφερειακός σχεδιασμός είναι πανάκριβος, ξεπερασμένος και αντιοικολογικός. Οι επιλογές της κυβέρνησης προωθούν από το παράθυρο την καύση, υποκύπτοντας σε ισχυρά συμφέροντα…»

-«Στο Γραμματικό και την Κερατέα οι τοπικές κοινωνίες συγκρούονται με τις επιλογές του περιφερειακού σχεδιασμού για χώρους ταφής στις περιοχές τους.»

-«Οι περισσότεροι περιμένουν από δύο – τρεις περιοχές να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης των σκουπιδιών…»

Ως προς το ζήτημα των ευθυνών, εγκαλούν «θεσμικούς φορείς (κυβερνήσεις, οι νομαρχίες, οι περιφέρειες, ΟΤΑ) που διαχρονικά ανέχονταν την ανεξέλεγκτη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη διαφθορά…».

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε ότι η περιφέρεια δεν προκρίνει κάποια συγκεκριμένη τεχνολογία αλλά στηρίζει ένα συνδυασμό μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων. Έδωσε πάντως έμφαση στις μονάδες μηχανικής επεξεργασίας και διαχωρισμού των απορριμμάτων. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή και του κράτους και του ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Τερζής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση αποτελούν ένα μέρος της λύσης, επισημαίνοντας πως ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθούν σε διαβούλευση από το υπουργείο διάφορες τεχνολογίες προκειμένου να ενσωματωθούν στον προγραμματισμό για τα απορρίμματα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας στην Αθήνα, Ανδρέα Βαρελά, το 2010 ο δήμος συγκέντρωσε 41.000 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά, με το σύστημα των μπλε κάδων, όταν 400,000 τόνοι απορρίμματα μεταφέρθηκαν στη Φυλή. Επιπλέον, το 2009 ο δήμος της Αθήνας πλήρωσε 22 εκατ. ευρώ για το θάψιμο απορριμμάτων, όταν ολόκληρη η κοινωνική πολιτική του ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ.