«Ο Δ. Ρέππας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις πολλαπλές διαστάσεις της εκτροπής, ειδικά στον καιρό της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα. Η μόνη ελπίδα, η δήλωσή του για τον, αυτονόητο άλλωστε και πάντοτε οφειλόμενο, σεβασμό των αποφάσεων της Δικαιοσύνης» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι WWF, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία και δίκτυο Μεσόγειος SOS για την παρέμβαση του κ. Ρέππα στη Βουλή για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και τονίζουν ότι το σχέδιο αποτελεί «Αναπτυξιακό αναχρονισμό, που πρέπει επιτέλους να εκλείψει».

Ads

Ο υπουργός Υποδομών είπε ότι τα έργα έχουν σταματήσει ύστερα από απόφαση του τμήματος Αναστολών του ΣτΕ και διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά, άφησε πολλά ερωτήματα ως προς τη βούληση της κυβέρνησης για το αμφιλεγόμενο έργο, αφού ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση της Διεθνούς Αρχής Σηράγγων για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σήραγγες εκτροπής, από τις οποίες η μία είναι στη φάση της κατασκευής. Η Ν.Δ., από τη μεριά της, υπερασπίζεται τις επιλογές του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για το έργο και ζητά να πληροφορηθεί για τη στάση της υπουργού Περιβάλλοντος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει διγλωσσία ανάμεσα στα δύο συναρμόδια υπουργεία.

Η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί «ντροπή για τη χώρα», υπογραμμίζουν εδώ και 18 χρόνια οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς ενέχει μεγάλο οικονομικό κόστος και χαρακτηρίζεται από επικίνδυνο λαϊκισμό, με την εκτροπή να χρησιμοποιείται ως «στάχτη στα μάτια των αγροτών». «Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί. Εχει άμεση και απόλυτη ανάγκη από έργα προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδατικών πόρων που διαθέτει και αναδιάρθρωση καλλιεργειών» σημειώνουν οι πέντε φορείς.

Η εκτελεστική επιτροπή των Οικολόγων Πράσινων επαναλαμβάνει τη θέση της σε σχέση με το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα και ότι είναι μια ενέργεια η οποία οδηγεί στην κατασπατάληση των υδατικών πόρων και στην ολική καταστροφή ενός ανεκτίμητου οικοσυστήματος. Θεωρεί επίσης ότι τα μεγάλα φράγματα δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα οδηγήσουν σε αλλοίωση της ευρύτερης περιοχής.

Ads