Συνεχίζονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το θέμα της Κερατέας. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το έργο στην Κερατέα θα πραγματοποιηθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και κάποιες βελτιώσεις, ενώ λίγες ημέρες πριν, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει το έργο εντός του ΒΙΟΠΑ.

Ads

«Δεν κάνουμε πίσω. Δεν αλλάζουμε οτιδήποτε ως προς το έργο -λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία αυτού του έργου συζητάμε-, γιατί έχουμε μελέτες, γιατί έχουμε χρήματα από την ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να τα αφήσουμε να χαθούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι όταν καταθέσουν την πρότασή τους ο δήμος και οι τοπικοί φορείς και βγουν τα πορίσματα, τότε θα γίνει πλήρης ανάλυση της απόφασης.

Από την πλευρά της, η ΕΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα έχουν δοθεί μόνο για το συγκεκριμένο έργο στη συγκεκριμένη περιοχή της Κερατέας. Σύμφωνα, με τα «Νέα», με επιστολή της, στις 27 Απριλίου προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, η ΕΕ διατυπώνει ανησυχίες για τις εξελίξεις αναφορικά με το έργο στην Κερατέα και τονίζει ότι «οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να επιβεβαιώσουν εάν θα αποσύρουν το συνολικό πρόγραµµα» για το έργο κατασκευής ΧΥΤΥ στην Κερατέα, κάτι το οποίο σύµφωνα µε την επιστολή «θα οδηγήσει σε οριστική απώλεια από την ΕΕ της χρηµατοδότησης που προβλεπόταν για την περίοδο 2000-2006 από το Ταµείο Συνοχής, ή αν θα προχωρήσουν στον σχεδιασµό».

Υπενθυµίζεται ότι τα 12,6 δις ευρώ για την κατασκευή του έργου στην Κερατέα θα έπρεπε να είχαν απορροφηθεί έως το τέλος του 2010. Ωστόσο, η ΕΕ λόγω των διαβεβαιώσεων της κυβέρνησης ότι έχει αρχίσει η κατασκευή του έργου. Η παράταση την οποία ενέκρινε, ωστόσο, η ΕΕ, φτάνει έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Με αυτά τα δεδομένα η νέα συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, την Τετάρτη, με το Δήμαρχο της Λαυρεωτικής θεωρείται ιδιαζόντως σημαντική.

Ads

Σε συνάντησή τους πάντως με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής και κατοίκους της Κερατέας, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο βιοτεχνικό πάρκο, ΒΙΟΠΑ της Κερατέας, υποστήριξαν ότι «θα πουλήσουμε τις εκτάσεις αν γίνει εδώ μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Από την πλευρά τους οι φορείς του Δήμου Λαυρεωτικής υποστηρίζουν ότι ο χώρος του ΒΙΟΠΑ είναι η μοναδική λύση καθώς οι κάτοικοι δεν θα δεχτούν κανένα έργο στην περιοχή του Οβριόκαστρου.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι επιχειρηματίες υπήρξαν επιφυλακτικοί δηλώνοντας πλήρη άγνοια για τα σχέδια εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών στο ΒΙΟΠΑ και ζητούσαν να μάθουν ποιος θα τους αποζηµιώσει εάν υποστούν πλήγµα εξαιτίας της γειτνίασης µε µια µονάδα διαχείρισης απορριµµάτων. Η δημοτική αρχή Λαυρεωτικής ανέφερε ότι δεν μπορεί να αναλάβει τις αποζημιώσει αλλά υποστήριξε ότι θα υπάρξουν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να διαφυλαχθούν οι επιχειρήσεις.

«Στόχος να δηµιουργήσουµε µία σύγχρονη και πρότυπη µονάδα επεξεργασίας που δεν θα δηµιουργεί προβλήµατα» σηµείωσε ο δήµαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής, ενώ το µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ιωάννης Αργύρης πρόσθεσε: «Η χωροθέτηση της µονάδας επεξεργασίας µέσα στο ΒΙΟΠΑ είναι πολύ καλή πρόταση. Όπου και να πας στην Ευρώπη υπάρχουν σύγχρονες µονάδες. Ή θα προχωρήσουµε σε µία σύγχρονη, αποδεκτή λύση ή θα παραµείνει το αδιέξοδο».