Η Greenpeace καταδικάζει τη «δυσανάλογη και άδικη καταδίκη» σε 1 χρόνο φυλάκιση με 3ετή αναστολή, των δύο Ιαπώνων ακτιβιστών που αποκάλυψαν το σκάνδαλο εκτεταμένης διαφθοράς στο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης στο Νότιο Ωκεανό, αναφέρει η γνωστή οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της.

Ads

Οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι καταδικάστηκαν σήμερα για κλοπή και καταπάτηση ιδιοκτησίας, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με τη λαθραία διακίνηση κρέατος φάλαινας που προέρχεται από το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας πήραν στην κατοχή τους ως αποδεικτικό στοιχείο ένα κουτί με κρέας φάλαινας. Το κουτί, ένα από τα πολλά που προέρχονται από το φαλαινοθηρικό πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru, προοριζόταν για ιδιωτική χρήση, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του – χρηματοδοτούμενου από τους Ιάπωνες φορολογούμενους – φαλαινοθηρικού προγράμματος.

Αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, ο Σάτο ανέφερε: «Αν και το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες πρακτικές στη φαλαινοθηρική βιομηχανία, ωστόσο δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στους πολίτες να τις εκθέσουν, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η υπεράσπιση μας, είναι υπεράνω του εθνικού ποινικού δικαίου, το δικαστήριο όμως αρνήθηκε να το λάβει αυτό υπόψη». «Αυτή η ποινή είναι εντελώς δυσανάλογη και άδικη», ανέφερε ο Σουζούκι. «Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της κυβέρνησης και η κατάληξη ήταν εμείς να έχουμε καταδικαστεί, ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος να παραμένουν ελεύθεροι.»

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως όλα τα γραφεία της οργάνωσης ανά τον κόσμο, παρέδωσαν επιστολή στον Πρέσβη της Ιαπωνίας και προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Πρεσβείας.

Ads

Η υπόθεση των αποκαλούμενων Tokyo Two προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον σε πολιτικά πρόσωπα και εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, σε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιφανείς νομικούς. Κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στην Ιαπωνία εντός του 2010, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η Navi Pillay τόνισε τη σημασία για την κοινωνία, εν γένει των ερευνών που διεξάγουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και το ότι η δουλειά τους πρέπει να αναγνωρίζεται.