Εξερράγη ξανά το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ινδονησίας, το Merapi, με αποτέλεσμα την ακύρωση των διεθνών αεροπορικών πτήσεων. Η νέα έκρηξη είναι ισχυρότερη από εκείνη που στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε στην επέκταση της απαγορευμένης ζώνης γύρω από το ηφαίστειο αυτό της Ινδονησίας, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ads

«Η έκρηξη συνεχίζεται. Είναι πολύ πιο ισχυρή από τις δυο προηγούμενες», δήλωσε ο Σουμπάντριο, ένας από τους ηφαιστειολόγους που παρακολουθούν την εξέλιξη της δραστηριότητας του ηφαιστείου, αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 26 και 30 Οκτωβρίου.

Οι αρχές αποφάσισαν αμέσως να επεκτείνουν στα 16 χλμ, αντί στα 10 χλμ που ήταν ως τώρα, τη ζώνη η οποία θα πρέπει να εκκενωθεί. Περίπου 70.000 άνθρωποι φιλοξενούνται ήδη σε προσωρινά Merapi κυρίως κοντά στη Γιογκιοκάρτα, μια μεγάλη πόλη 25 χλμ από το Μεράπι.

Το ηφαίστειο βρίσκεται στο μέσον μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής στο κέντρο της νήσου Ιάβα. Εκρήξεις σημειώνονται κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια, ρυθμός αργός για ηφαίστειο. Περίπου 70 εκρήξεις έχουν σημειωθεί στο ηφαίστειο αυτό από τα μέσα του 16ου αιώνα, ορισμένες από τις οποίες υπήρξαν καταστροφικές, όπως το 1930 (1.400 νεκροί) και το 1994 (60 νεκροί).

Ads

Σεισμός 6 ρίχτερ στα ανατολικά

Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Ινδονησίας, δήλωσε αξιωματούχος χωρίς να διευκρινίσει αν υπάρχουν θύματα ή ζημιές.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:18 ώρα Ελλάδος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 106 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της περιοχής Καϊμάνα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετεωρολογίας, Γεωφυσικής και Κλιματολογίας της χώρας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 50 χιλιόμετρα, προσέθεσε η υπηρεσία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει απειλή για την πρόκληση τσουνάμι.