Η ενέργεια ιδιοκτήτη bar- restaurant και υποψήφιου με την παράταξη Μπουτάρη να ξηλώσει παρτέρι με φυτά και να το μεταφέρει αλλού, επειδή αυτό ενοχλούσε τα τραπεζοκαθίσματα πέριξ του καταστήματός του δεν αναστάτωσε μόνον τους περιοίκους της Ικτίνου.

Ads

Του Βαγγέλη Στολάκη (ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

Καταστηματάρχες, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και κάτοικοι του πεζόδρομου της Ικτίνου κατηγορούν τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για πελατειακές σχέσεις. Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί η δήλωση δημοτικού συμβούλου της «Πρωτοβουλίας» στο tvxs.gr πως υπήρξε «διακριτική μεταχείριση ενός υποψηφίου της παράταξης» στο ζήτημα της χωροθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή.

Η «κίτρινη γραμμή» που είδε “κόκκινη κάρτα”

Πρόσφατα, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επιχειρώντας να κάνει πράξη τις προεκλογικές της εξαγγελίες αποφάσισε να βάλει τέλος στην άναρχη κατάσταση των τραπεζοκαθισμάτων με τη διαγράμμιση πεζοδρόμων με κίτρινη μπογιά. Η χρωματιστή αυτή γραμμή θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να αναπτύξει τα τραπεζάκια και τα καθίσματα της επιχείρησής του και αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης των καταστηματαρχών, με τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Μάλιστα, συμφωνήθηκε πως η εκτός κίτρινης γραμμής χρησιμοποίηση χώρου των πεζοδρόμων κρίνεται παράνομη. Σημειώνεται δε, πως μετά από αυτή την απόφαση κάθε επιχείρηση «χάνει» το 40% περίπου του χώρου που αξιοποιούσε για το σκοπό αυτό.

Ads

Ξήλωσε το παρτέρι

Και ενώ όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από αρκετές διαβουλεύσεις των άμεσα εμπλεκομένων, και πολλές παρατυπίες από πλευράς επιχειρηματιών, η κίνηση ιδιοκτήτη bar-restaurant να γκρεμίσει χώρο πρασίνου στον πεζόδρομο της Ικτινού, επειδή θεώρησε πως χάνει τον χώρο έξω από το κατάστημά του, έφερε θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καταστηματάρχης υπήρξε υποψήφιος της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη 2010» στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δημιουργεί υπόνοιες περί προνομιακής του μεταχείρισης από την Διοίκηση του Δήμου.

Ο επιχειρηματίας, σε μια προσπάθεια να σώσει το χώρο που του στερεί η κίτρινη γραμμή κατέστρεψε παρτέρι με φυτά που βρίσκεται ακριβώς έξω από το κατάστημά του, χρησιμοποιώντας μάλιστα δικό του συνεργείο μπροστά στα μάτια των υπευθύνων της αρμόδιας υπηρεσίας, επικαλούμενος απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Από την άλλη πλευρά, κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής κάνουν λόγο για παράνομη ενέργεια καθώς η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν αποφάσισε κάτι τέτοιο. Μάλιστα μιλούν για εκ των υστέρων προσθήκη ρύθμιση στη σχετική απόφαση.

Δωρεά στο Δήμο

Μιλώντας στο tvxs.gr ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Ανδρέας Κουράκης αναφέρει πως «η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από την αρχή. Ο επιχειρηματίας έχανε το χώρο που του αναλογούσε και είπαμε να αλλάξει η χωροθέτηση του συγκεκριμένου σημείου. Να μεταφερθεί σε άλλο σημείο, ίσως απέναντι, το παρτέρι και να χρησιμοποιηθεί από το κατάστημα το μέρος όπου βρίσκονταν αυτό» και συμπληρώνει πως «ο επιχειρηματίας είχε δυο επιλογές. Ή να περιμένει την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να διευθετήσει το ζήτημα ή να το κάνει με δικά του έξοδα. Προθυμοποιήθηκε λοιπόν να αναλάβει την επιβάρυνση ο ίδιος και να γίνει δωρεάν για το δήμο Θεσσαλονίκης» καταλήγει ο κ. Κουράκης. Ξεκαθαρίζει πάντως πως το παρτέρι θα μεταφερθεί κάπου αλλού.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

«Δεν μπορούμε να ευνοούμε τους “δικούς μας” και να είμαστε αναξιόπιστοι απέναντι στους πολίτες» σχολιάζει από την πλευρά του στο tvxs.gr ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη, Χρήστος Μάτης ο οποίος δηλώνει πως στη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ορίζεται να μειωθεί ο χώρος που δίνεται συνολικά στον πεζόδρομο της Ικτίνου για τραπεζοκαθίσματα, από 450 τ.μ. σε 350 τ.μ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής η καταστροφή του παρτεριού έγινε μπροστά στα μάτια του Διευθυντή Πρασίνου, ο οποίος προειδοποίησε τον ιδιοκτήτη πως αν συνεχίσει θα καλέσει την αστυνομία. Δυστυχώς, ούτε η απειλή αυτή μπήκε εμπόδιο στο σχέδιο του καταστηματάρχη.

Καταγγελίες μέσα από την Πρωτοβουλία

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Γιώργου Δημαρέλλου, δημοτικού συμβούλου της Πρωτοβουλίας και μέλους της Ποιότητας Ζωής, στο tvxs.gr πως είχε επισημάνει εξαρχής την «διακριτική μεταχείριση ενός υποψηφίου της παράταξης». «Πριν ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση έθεσα στην Επιτροπή ζήτημα πολιτικής ευθιξίας. Συμφώνησα με βαριά καρδιά. Όχι τόσο ως προς τη χωροθέτηση του παρτεριού, όσο προς το πρόσωπο που αφορά η εν λόγω απόφαση. Θεωρώ πως πρόκειται για διακριτική μεταχείριση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ερωτηματικά, τέλος, γεννά το γεγονός πως στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν συμμετέχει ο καθύλην αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος βρέθηκε στο χώρο όταν καταστρεφόταν το παρτέρι. «Δεν πρέπει να φεύγει το λίγο πράσινο που υπάρχει στην πόλη» δήλωσε και ταυτόχρονα σημείωσε πως «θα παρακολουθεί στενά το τόσο σημαντικό ζήτημα».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας, παράταξης της οποίας είναι μέλος και μάλιστα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ο ιδιοκτήτης του εν λόγω καταστήματος εμφανίζεται ως μέτοχος σε άλλη επιχείρηση μαζί με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν.