Η «Scoopa», μια οκταμελής ομάδα νέων καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη, αξιοποιεί αντικείμενα που προορίζονταν στις χωματερές ή τους κάδους απορριμμάτων, δημιουργώντας πρωτότυπα χρηστικά αντικείμενα.

Ads

Η ομάδα που αποτελείται από εικαστικούς, freelancer αρχιτέκτονες και τεχνίτες, παίρνει φαινομενικά άχρηστες πρώτες ύλες και τις μετατρέπει σε ευφάνταστα και εκκεντρικά ρούχα, τσάντες, κοσμήματα, διακοσμητικά, φωτιστικά κ.α.

Στη δημιουργική διαδικασία μπορεί να συμβάλλει ο καθένας που θέλει να απαλλαγεί από αντικείμενα που δεν χρειάζεται, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια μείωσης του όγκου των απορριμμάτων της πόλης. Η ομάδα αξιοποιεί υλικά που παίρνει από επιχειρήσεις ή και ιδιώτες, όπως μπουκάλια, διαφημιστικά banners, εξαρτήματα ποδηλάτων, μεταλλικά κουτιά και ο,τι άλλο βάζει ο νους τους.

«Τα προϊόντα της scoopa και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας που τα συνοδεύει, επιτρέπουν -με τη λιτή και ξεκάθαρη προσέγγιση στο σχεδιασμό τους- στη φόρμα, στο συναίσθημα και στην προσωπικότητα να κυριαρχήσουν και να επιστρέψουν ξανά στην καθημερινότητά μας ως πρακτικά, κομψά και οικονομικά αντικείμενα. πάνω από όλα κατασκευάζονται με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και όλα τα σχέδια αποτελούνται ως επί των πλείστων από επαναχρησιμοποιημένα υλικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ομάδα.

Ads

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το μέλος της ομάδας Νίκος Χαπίτας δηλώνει: «θέλουμε να συμβάλλουμε στη μείωση των απορριμμάτων και στη μικρότερη κατανάλωση φυσικών πρώτων υλών, υποστηρίζοντας πάντα κάθε μορφή επανάχρησης και ανακύκλωσης».

Στο κατάστημα της scoopa, στον πεζόδρομο της Ισαύρων, ο επισκέπτης θα δει επιδαπέδιο φωτιστικό από μπουκάλι γνωστού ανθρακούχου αναψυκτικού και μία πολυθρόνα από βαλίτσα του ‘60.

Τα μηνύματα του κόσμου είναι ενθαρρυντικά καθώς φαίνονται να ενθουσιάζονται με τα αντικείμενα και να στηρίζουν το εγχείρημά της ομάδας για επανάχρηση.

Η ομάδα συμμετέχει την Παρασκευή 29 Απριλίου, στη γιορτή της Θεσσαλονίκης για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας το 2014. Στα πλαίσια της συμμετοχής τους πρόκειται να κατασκευάσουν στο χώρο της παραλίας έργα τέχνης από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια.