Το 84% των καλλιεργούμενων ειδών στην ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτάται για τη γονιμοποίησή τους από τις μέλισσες και τα άλλα επικονιαστικά έντομα. Από την άποψη αυτή, οι μαζικές απώλειες μελισσών τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, τόνισε σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ads

Κατά τη συζήτηση σχετικής προφορικής ερώτησης για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη μελισσοκομία μετά το 2013 προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ο κ. Τρεμόπουλος χαρακτήρισε ακόμη πιο ανησυχητική τη στάση της Κομισιόν, που δηλώνει ικανοποιημένη από τις υπάρχουσες πολιτικές, παρά την καταφανή ανεπάρκειά τους να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής, «χρειάζεται ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές – οικολογικές μεθόδους. Η Κομισιόν πρέπει να ενισχύσει τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα, να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς στις μειονεκτικές περιοχές και να ενθαρρύνει τη δημιουργία μελισσοκομικών συνεταιρισμών και ζωνών «οικολογικής ανάκαμψης».