Το βραβείο της «χειρότερης εταιρείας της χρονιάς» απονέμεται εντός της εβδομάδας από Ελβετούς περιβαλλοντολόγους, που ελπίζουν ότι η πρωτοβουλία θα ασκήσει κάποια πίεση στις επιχειρήσεις ως προς την περιβαλλοντική πολιτική τους και όχι μόνο. Μεταξύ των επικρατέστερων για το βραβείο είναι οι κατασκευαστές του iPod και ο πετρελαϊκός κολοσσός BP.

Ads

Συνολικά 6 εταιρείες είναι υποψήφιες για το βραβείο «Public Eye», που απονέμεται στις «χειρότερες εταιρικές πρακτικές που στρέφονται κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος», σύμφωνα με τους διοργανωτές, τη σουηδική Greenpeace και την Berne Declaration, μια σουηδική ομάδα υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης.

Στη «λίστα της ντροπής» περιλαμβάνεται η Ταϊβανέζικη εταιρεία ηλεκτρονικών Foxconn, που κατασκευάζει τα iPad, iPhone and iPod για την Apple. Κατηγορείται για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, που οδήγησαν 18 εργαζόμενούς της σε (πετυχημένη ή μη) απόπειρα αυτοκτονίας το 2010.

Η φινλανδική επιχείρηση ενέργειας Neste Oil κατηγορείται για διαδικασίες παραγωγής βιοκαυσίμων που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική καταστροφή των τροπικών δασών, ενώ η νοτιοαφρικανική εταιρεία εξόρυξης μεταλλευμάτων AngloGold Ashanti, εισέρχεται στη λίστα έπειτα από κατηγορίες ότι μολύνει το έδαφος με δηλητήρια, καθώς και ότι εργαζόμενοι έχουν βασανιστεί στα κτίρια της εταιρείας στη Γκάνα.

Ads

Διαγωνιζόμενη είναι και η σουηδική εταιρεία ενέργειας Axpo, για την αγορά ουρανίου από το ρωσικό εργοστάσιο επανεπεξεργασίας Mayak, ένα από πιο μολυσμένα με ραδιενεργά στοιχεία μέρη του πλανήτη. Κατηγορείται, ακόμη, ότι το κρατά μυστικό επί χρόνια. Η αμερικανική Philip Morris «κέρδισε» μια θέση μεταξύ των υποψήφιων εταιρειών, καθώς υπέσκαψε τους αντικαπνιστικούς νόμους στην Ουρουγουάη, εξασθενώντας τη νομοθεσία που προέβλεπε προειδοποιήσεις για την ανθρώπινη υγεία στα πακέτα των τσιγάρων.

Δεν θα μπορούσε να λείπει, βεβαίως, η BP, μετά την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία «θα προκαλέσει το θάνατο σημαντικών ζωνών του ωκεανού».

Οι εταιρείες έχουν διαπράξει «εγκλήματα απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και/ή το περιβάλλον και στις περισσότερες περιπτώσεις και στους δύο ζωτικούς τομείς», τόνισε ο Bruno Heinzer, της ελβετικής Greenpeace. «Δεν τις ονομάζουμε και τις ντροπιάζουμε, απλώς, αλλά επιδιώκουμε να ασκήσουμε πίεση στους νικητές να αλλάξουν μεθόδους».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ψηφίσει στην ιστοσελίδα publiceye.ch. Ο νικητής του βραβείου «Public Eye» και του «Global Award» (που επιλέγεται από τους διοργανωτές) θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή επί της οδού όπου θα λάβει χώρα η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.