Οι άνδρες προκαλούν μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα από τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες είναι αυτές που κατά κύριο λόγο προτάσσουν την ανάγκη της ανακύκλωσης μέσα στα νοικοκυρία. Προκειται για τα συμπεράσματα μίας γαλλικής και μιας αμερικανικής έρευνας αντίστοιχα, που φέρνουν τη «μάχη των δύο φύλων» στην οικολογία.

Ads


Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα, που διενεργήθηκε με βάση στοιχεία του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών,
οι άνδρες είναι περισσότερο ρυπογόνοι, καθώς ένας μέσος Γάλλος εκπέμπει ημερησίως 39.3kg CO2, ενώ μία Γαλλίδα περίπου 32.3kg.

Η διαφορά έγκειται στο ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο σε σχέση με τους άνδρες, καταφεύγουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στη χορτοφαγία και καταναλώνουν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, των οποίων η παραγωγή είναι πιο ρυπογόνα από την παραγωγή φρούτων και λαχανικών.

Η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά μελετών που θέλει τις γυναίκες να προστατεύουν περισσότερο το περιβάλλον από τους άνδρες. Αυτό φέρεται να οφείλεται στις κοινωνικοοικονομικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο φύλων, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως η γυναίκα κυοφορεί τη ζωή, την καθιστά περισσότερο ευαισθητοποιημένη απέναντι σε ό,τι την απειλεί.

Ads

Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα μίας αμερικανικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την «ημέρα ανακύκλωσης» στην Αμερική.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των αμερικανικών νοικοκυριών θέτουν ως προτεραιότητα την ανακύκλωση. Στην πλειοψηφία τους (65%), όμως, οι γυναίκες είναι η «κινητήριος δύναμη» αυτής της δράσης στην οικογένεια, μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη για ανακύκλωση και στα υπόλοιπα μέλη της.