Η τέφρα δεν είναι το μόνο που απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα το ισλανδικό ηφαίστειο, που εξερράγη την προηγούμενη εβδομάδα. Πέραν λοιπόν, της στάχτης, το ηφαίστειο απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα καθημερινά 150.000 έως 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα σχεδόν ίση με αυτή που εκπέμπει μια μικρομεσαία ευρωπαϊκή οικονομία.

Ads

Σε ετήσια βάση, εκπομπές αερίων τέτοιου μεγέθους μπορεί να τοποθετήσουν το ισλανδικό ηφαίστειο από την 47η έως την 75η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των κρατών όσον αφορά τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων (WRI). Αν τελικά το ηφαίστειο το 2010 βρεθεί στην 47η θέση, τότε μέσα στο έτος θα έχει εκπέμψει στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από χώρες όπως η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία κ.α.

Η έκρηξη γίνεται σε μια εποχή που η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί και ψάχνει να βρει λύσεις για την κλιματική αλλαγή που απειλεί το μέλλον του πλανήτη. Οι επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όπως εξηγούν η συνεισφορά του ισλανδικού ηφαιστείου είναι τελικά μικρή – λιγότερο από το 0,3% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου». Εξάλλου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, οι καθημερινές εκπομπές διοξειδίου από τα αεροσκάφη των 27 κρατών μελών της ΕΕ φθάνουν περίπου τους 440.000 τόνους καθημερινά, άρα η καθήλωση των αεροπλάνων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας, εξισορροπεί τις εκπομπές του ηφαιστείου.

Οι ανησυχίες των επιστημόνων, ωστόσο, επικεντρώνονται στη μελλοντική συμπεριφορά τόσο του συγκεκριμένου ισλανδικού ηφαιστείου όσο και των γειτονικών του, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Πάντως οι ιστορικές ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές, καθώς οι 4 προηγούμενες εκρήξεις έχουν συνοδευτεί από εκρήξεις και στο γειτονικό του μεγαλύτερο και πιο επίφοβο ηφαίστειο Κάτλα.

Ads