Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ παρουσίασε σήμερα μια στρατηγική για την επένδυση 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία σ’ ένα κοινό ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ, με στόχο την προώθηση της αλληλεγγύης καθώς και τον περιορισμό της αυξανόμενης εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Ads

Ο επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger δήλωσε πως τα στενά συμφέροντα των εθνικών πρωτευουσών επικράτησαν για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν το σχέδιό του για ενότητα κατά την πρώτη ενεργειακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωση που εγκρίθηκε σήμερα, η Επιτροπή προσδιορίζει πέντε κύριες προτεραιότητες. Με βάση αυτές τις προτεραιότητες και τη δράση που παρουσιάστηκε, η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και προτάσεις εντός του επόμενου δεκαοκταμήνου.

Η εν λόγω ανακοίνωση θέτει επίσης το θεματολόγιο των συνομιλιών των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της πρώτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2011.

Ads

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η Επιτροπή προτείνει να επικεντρωθούν οι πρωτοβουλίες της στους δύο τομείς με το μεγαλύτερο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας: τις μεταφορές και τα κτίρια. Προκειμένου να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οι τοπικοί φορείς να χρηματοδοτήσουν τις ανακαινίσεις και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, η Επιτροπή θα προτείνει επενδυτικά κίνητρα και καινοτόμα δημοσιονομικά μέσα έως τα μέσα του 2011. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να λάβει υπόψη την ενεργειακή απόδοση κατά την αγορά έργων, υπηρεσιών ή προϊόντων. Στον βιομηχανικό τομέα, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρο για τις εταιρείες να επενδύσουν σε τεχνολογία που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η οποία διαθέτει υποδομές

Η Επιτροπή ορίζει προθεσμία για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Έως το 2015 δεν πρέπει να μείνει εκτός κανένα κράτος μέλος. Την επόμενη δεκαετία χρειάζονται συνολικές επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου σε ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ. Για να επιταχυνθούν τα βασικά στρατηγικά έργα της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει να θεσπιστούν απλοποιημένες οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται σε συντομότερο χρόνο, προβλέποντας μέγιστο χρονικό πλαίσιο έως την τελική έκδοση της άδειας και τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Ένα ενιαίο σημείο εξυπηρέτησης πρέπει να συντονίζει όλες τις αιτήσεις αδειών που χρειάζονται για την υλοποίηση ενός έργου.