Το Διεθνές Φόρουμ για τη Διατήρηση των Τίγρεων πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αγία Πετρούπολη, ενώ η WWF προειδοποιεί για την επερχόμενη εξαφάνιση του είδους. Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, η Διεθνής Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού (ICCAT), με 48 χώρες-μέλη, διαπραγματεύεται τα όρια για την αλιεία του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού

Ads

Διεθνές Φόρουμ για τη Διατήρηση των Τίγρεων

Το Διεθνές Φόρουμ για τη Διατήρηση των Τίγρεων, το οποίο πραγματοποιείται από τις 21 έως 24 Νοεμβρίου, αποτελεί την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη σωτηρία ενός συγκεκριμένου απειλούμενου είδους.

Τη λεγόμενη «Σύνοδο των Τίγρεων» διοργανώνει η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τις Τίγρεις, την οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ενώ προεδρεύει ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και αναμένονται κι άλλοι σημαντικοί ηγέτες όπως ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο.

H WWF επισημαίνει ότι από τις 100.000 τίγρεις που εκτιμάται ότι υπήρχαν πριν από έναν αιώνα, μόλις 3.000 υπολογίζεται ότι απομένουν σήμερα, διάσπαρτες σε 13 χώρες. Από τα εννέα υποείδη τίγρεων που είχαν αναγνωριστεί τα τελευταία εκατό χρόνια, τουλάχιστον τρία έχουν πλέον εξαφανιστεί: οι τίγρεις της Ιάβας, του Μπαλί και της Κασπίας. Και αν οι τάσεις αυτές συνεχιστούν, οι τίγρεις θα μπορούσαν να εκλείψουν από τη φύση σε περίπου 12 χρόνια.

Ads

Ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει μάλιστα ότι για την αναστροφή της κατάστασης απαιτούνται κυρίως η καταπολέμηση της λαθροθηρίας, η δημιουργία διασυνοριακών προστατευτόμενων περιοχών και η ενημέρωση των πολιτών σε χώρες όπως η Κίνα, στην οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά φάρμακα και αφροδισιακά με συστατικά από τίγρεις.

Διεθνής Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού

Στο Παρίσι συνεχίζονται οι διεθνείς διαπραγματεύσεις της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού (ICCAT). Στο επίκεντρο είναι τα όρια για την αλιεία του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού, καθώς οι πληθυσμοί του έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 80% από τη δεκαετία του 1970.

Παρόλο που η μείωση είναι εμφανής και ανησυχητική, ο υπολογισμός των αποθεμάτων που μένουν στις θάλασσες είναι αρκετά δύσκολος. Σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη συνάντηση της ICCAT επισήμανε αυτή την αβεβαιότητα και ζήτησε μείωση των ορίων για το 2011.

Ήδη, οι αλιευτικές χώρες-μέλη της Μεσογείου κατάφεραν να καταρρίψουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζητούσε μείωση των ορίων. Σημειώνεται ότι οι χώρες που αλιεύουν τον περισσότερο ερυθρό τόνο στον Ατλαντικό είναι η Ισπανία και η Γαλλία. Επίσης, νωρίτερα φέτος, πρόταση για την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου ερυθρού τόνου απορρίφθηκε σε διάσκεψη του ΟΗΕ για τα απειλούμενα είδη. Βασικός αντιρρησίας ήταν τότε η Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται σχεδόν το σύνολο της παραγωγής.

Για το 2010, η ICCAT είχε θέσει το όριο στους 13.500 τόνους -οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Επιτροπής εκτίμησαν ότι το όριο αυτό δίνει τουλάχιστον 60% πιθανότητα ανάκαμψης των αποθεμάτων έως το 2022.

Πηγή: in.gr