Διήμερη αργία στο δημόσιο τομέα κήρυξαν οι ιρανικές αρχές, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση που πλήττει την Τεχεράνη. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια απόπειρα στη χώρα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Ads

Δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σχολεία και πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά την Τετάρτη και την Πέμπτη. Αρκετοί είναι εκείνοι πάντως που κατακρίνουν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί αρνητικά για την ιρανική οικονομία.

Ο πληθυσμός της Τεχεράνης αυξάνεται αλματωδώς τις τελευταίες δεκαετίες. Ίδια είναι και η κατάσταση με τα αυτοκίνητα στους δρόμους της πρωτεύουσας, πολλά από τα οποία είναι πολύ παλιά.

Η πόλη έχει αναπτυχθεί σε μια περιοχή που είναι περικυκλωμένη από βουνά, με αποτέλεσμα ο μολυσμένος αέρας να εγκλωβίζεται εύκολα όταν δεν φυσάει ή δεν σημειώνονται βροχοπτώσεις.

Ads

Ειδικοί σε ζητήματα υγείας στη χώρα τονίζουν ότι χιλιάδες θάνατοι ετησίως οφείλονται σε καρδιακά επεισόδια και αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλούνται από το νέφος.

Οι ιρανικές αρχές προχώρησαν και την περασμένη Πέμπτη σε μια παρόμοια κίνηση, όταν η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε το 24ωρο κλείσιμο των υπηρεσιών εξαιτίας των «μολυσμένων και ανθυγιεινών» ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Κατά καιρούς, το Ιράν ανακοινώνει μέτρα, όπως δημόσιες αργίες και περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Τεχεράνη εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα και τον ανεμοθύελλων.