Τη διασύνδεση όλων των νησιών της χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος να εγκατασταθούν έως το 2014, 10.000 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε η χώρα μας να πιάσει το στόχο που ορίζει το πρωτόκολλο του Κιότο, να καταργήσει τις πετρελαϊκές μονάδες των νησιών και να εντάξει στο σύστημα ενέργειας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές.

Ads

Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ερωτηθείσα για το θέμα του κόστους, είπε ότι ζήτησε ειδική μελέτη από τη ΔΕΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε τρία χρόνια από τώρα η ηλεκτρική ενέργεια από θερμικούς σταθμούς κοστίζει ακριβότερα σε σχέση με τις ΑΠΕ. Επιπλέον ανέφερε ότι μια στις πέντε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει κολλήσει στο ΣτΕ.

100.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας

100.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο προχώρησε σε ένα πρώτο απολογισμό της εφαρμογής του νόμου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, ενώ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανακοινώθηκε η σύσταση υπηρεσίας του υπουργείου για την εξυπηρέτηση των επενδυτών σε έργα ΑΠΕ.

Στην υπηρεσία θα λειτουργεί «γραφείο βοηθείας», το οποίο θα ενημερώνει τους επενδυτές για το θεσμικό, νομοθετικό, φορολογικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ενώ θα τηρείται και ηλεκτρονικό μητρώο αδειών για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Σκοπός είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταθμών και η καταγραφή της συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ads

Ως το τέλος Νοέμβρη η ολοκλήρωση της καταγραφής αιτήσεων για τα φωτοβολταϊκά

Επιπλέον η υπουργός ενημέρωσε ότι η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει την καταγραφή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ως το τέλος του Νοεμβρίου.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαπιστωθεί πόσες από τις αιτήσεις μπορούν να ικανοποιηθούν, δεδομένης της χωρητικότητας των δικτύων. Ο αριθμός των αιτήσεων υπολογίζεται σε 20.000. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε όσες έχουν υποβληθεί από αγρότες. Επιπλέον η υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να μην αυξηθεί το τέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή η επιβάρυνση αυτή να είναι οριακή.

Ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης, αναφέρθηκε στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και δεσμεύτηκε ότι θα έχουν τακτοποιηθεί εγκαίρως όλες οι εκκρεμότητες, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του από την πρωτοχρονιά του 2011. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, οι οποίοι υπολογίζονται σε αυτή τη φάση σε 1,2 εκατομμύρια.