Βρετανός αστυνομικός παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά με ακτιβίστρια που γνώρισε ενώ βρισκόταν σε μυστική αποστολή κατασκοπεύοντας ομάδα οικολόγων. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν και άλλες περιπτώσεις μυστικών αστυνομικών που είχαν εισχωρήσει σε ακτιβιστικές ομάδες και είχαν συνάψει σεξουαλικές σχέσεις με μέλη τους. Ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας έκριναν τα περιστατικά αντιεπαγγελματικά και απαράδεκτα.

Ads

Ο Τζιμ Μπόιλινγκ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, είναι ο τέταρτος αστυνομικός στη Βρετανία που αποκαλύπτεται ότι είχε εισχωρήσει μυστικά σε ομάδα ακτιβιστών για να παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους. Στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις, οι αστυνομικοί, που ζούσαν για χρόνια με τους ακτιβιστές, κατηγορούνται ότι είχαν συνάψει ερωτικές σχέσεις με μέλη της ομάδας. Μάλιστα, ένας από αυτούς, ο Μαρκ Κένεντι, κατηγορείται ότι τα επτά χρόνια που παρέμεινε στους κύκλους οικολογικής οργάνωσης είχε σχέσεις με πολλές διαφορετικές γυναίκες μέλη της.

Απαράδεκτα και αντιεπαγγελματικά χαρακτηρίζουν τα περιστατικά οι ανώτεροι αξιωματικοί της Ένωσης Διευθυντών της Αστυνομίας που ήταν υπεύθυνοι για τις μυστικές αποστολές. Υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αυστηρά απαγορευμένο και «ανήθικο, γιατί τοποθετήθηκαν εκεί για μία συγκεκριμένη αποστολή και οι άνθρωποι τους εμπιστεύονται».

Ο Μπόιλινγκ είχε εισχωρήσει στην περιβαλλοντική ομάδα «Reclaim the streets», που πραγματοποιούσε διαμαρτυρίες εναντίον των αυτοκινήτων κλείνοντας τους δρόμους. Με το ψευρώνυμο Τζιμ Σάτον έζησε ανάμεσα στους ακτιβιστές μεταξύ 1995 και 2000 αποκτώντας ζωτικό ρόλο στην οργάνωση.

Ads

Εκεί γνώρισε την 28χρονη – πρώην – γυναίκα του, με την οποία σύναψε σχέση για να εξαφανιστεί από τη ζωή της όταν τέλειωσε η αποστολή του. Ένα χρόνο αργότερα, εμφανίστηκε ξανά και αποκάλυψε στη γυναίκα ότι ήταν αστυνομικός. Στη συνέχεια παντρεύτηκαν, έκαναν δύο παιδιά και πήραν διαζύγιο πριν από δύο χρόνια.

Η γυναίκα αποκάλυψε ότι ο Μπόιλινγκ της ζήτησε να αλλάξει το όνομά της, προφανώς για να κρύψει την ταυτότητά της από τους ανωτέρους του. Το πιστοποιητικό αλλαγής ονόματος είναι υπογεγραμμένο από τον πρώην άνδρα της ο οποίος ενημέρωσε κάποιον ανώτερό του ότι είχε σχέσεις με μία από τις ακτιβίστριες μόνο όταν την παντρεύτηκε.

Ο Μπόιλινγκ της είχε πει μάλιστα ότι ο κανόνας που απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ μυστικών αστυνομικών και ακτιβιστών δεν ήταν ρεαλιστικός και ότι οι σχέσεις αυτές αποτελούν «απαραίτητο εργαλείο στη διατήρηση της κάλυψης». Επίσης κατονόμασε τουλάχιστον άλλους δύο πολιτικούς ακτιβιστές που πίστευε ότι ήταν μυστικοί αστυνομικοί, όπως πιστεύεται ότι έκανε και ο Μαρκ Κένεντι.

Η πρώην γυναίκα του Μπόιλινγκ έκανε τις παραπάνω αποκαλύψεις με σκοπό να κάνει γνωστό το πώς η σύναψη τέτοιων σχέσεων μπορεί να καταστρέψει ζωές. «Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν άτομα στο κίνημα που δεν είναι αυτοί που λένε», δήλωσε. «Το να είμαστε παρανοϊκοί θα εμπόδιζε τα πάντα. Όμως δεν περιμένεις το ένα πρόσωπο που εμπιστεύεσαι περισσότερο στον κόσμο να μην υπάρχει».

Οι ανώτεροι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι τέτοια περιστατικά είναι ελάχιστα σε σχέση με τη δουλειά που γίνεται από την Εθνική Μονάδα Πληροφοριών για τη Δημόσια Τάξη που οργανώνει τις αποστολές. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Τζον Μέρφι, η ομάδα ακτιβιστών είχε ανάμεσά της επικίνδυνα άτομα που «σκόπευαν να προκαλέσουν βλάβες, να διαπράξουν εγκλήματα και να απενεργοποιήσουν τμήματα εθνικών υποδομών ζωτικής σημασίας».