Απαγορευμένα τοξικά χημικά, τα οποία για χρόνια είχαν εγκλωβιστεί στους πάγους της Αρκτικής, απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Ads

Η επιστημονική κοινότητα δεν διαθέτει στοιχεία αναφορικά με τις ποσότητες των επικίνδυνων χημικών τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα εδώ και 10ετίες στην πολική περιοχή, σύμφωνα με τη Guardian, ωστόσο, τονίζει με βεβαιότητα πως η απελευθέρωσή τους θα πλήξει την ούτως ή άλλως διαρκή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ουσίες, όπως το εντομοκτόνο DDT και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), οι οποίες έχουν απαγορευτεί μέσω της Σύμβασης της Στοκχόλμης, το 2004.

Οι λεγόμενοι Ανθεκτικοί Οργανικοί Ρυπαντές, οι οποίοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις και δεν διασπώνται εύκολα, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες.

Ads

«Τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν απελευθέρωση επικίνδυνων χημικών στην ατμόσφαιρα είναι η αρχή της ιστορίας», αναφέρει ο Hayley Hung, μέλος της ερευνητικής ομάδας την οποία απαρτίζουν Καναδοί και Νορβηγοί επιστήμονες.