Το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη το Σάββατο, στέλνοντας μια στήλη στάχτης και καπνού σε ύψος 20 χλμ. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τον εναέριο χώρο και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι εντός της ημέρας θα κλείσουν και άλλα αεροδρόμια, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το 2010 ένα ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές για αρκετές ημέρες.

Ads

Η απαγόρευση των πτήσεων επιβλήθηκε σε μια ακτίνα 120 ναυτικών μιλίων (222 χλμ.) γύρω από τον κρατήρα. Αξιωματούχοι θεωρούν ότι τις επόμενες 24 ώρες το φαινόμενο δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, ενώ η χθεσινή έκρηξη ήταν ισχυρότερη από την προηγούμενη, του 2004.

«Το Γκρίμσβετν είναι πολύ ισχυρό ηφαίστειο και έτσι το παρακολουθούμε στενά, ακόμα κι αν οι τελευταίες εκρήξεις ήταν άκακες», δήλωσε ο Παλ Έιναρσον, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, μιλώντας στον ιστότοπο της εφημερίδας Morgunbladid.

Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις χρειαζόταν να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, αλλά δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.

Ads

Ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να φθάσει την Τρίτη στη Σκοτία και σε τμήματα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας την Πέμπτη ή την Παρασκευή αν δεν σταματήσει η δραστηριότητα του ηφαιστείου Γκρίμσβετν που εξερράγη χθες Σάββατο αν δεν σταματήσει η δραστηριότητά του, προειδοποιήθηκαν οι αεροπορικές εταιρίες.

Η προειδοποίηση βασίζεται στην τελευταία πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη εξαιτίας της παρουσίας διαφορετικών ρευμάτων αέρα σε σύγκριση με εκείνα που επικρατούσαν πέρυσι, όταν εξερράγη άλλο ηφαίστειο στην Ισλανδία, ανακοίνωσαν μετεωρολόγοι.