Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι φιλόζωοι για την κατασκευή μουσείου γούνας στην Καστοριά, στο οποίο δίνει το πράσινο φως το υπουργείο Πολιτισμού λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των βασικών αξόνων του νέου σχεδίου νόμου, το οποίο υποτίθεται πως θα προστατεύει τα ζώα από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και πλήθος άλλων οργανώσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Για το θέμα μιλά στο tvxs.gr η κα Ασημίνα Κουλουκούρη από τη φιλοζωική οργάνωση Psychanimal.

Ads

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» το έργο «Αναπαλαίωση Αρχοντικού Μπασάρα – Δημιουργία Μουσείου Γούνας», χρηματοδοτώντας το με το ποσό των 2.000.000 ευρώ.

«Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να αποστείλουν επιστολές σε αρμόδιους φορείς ζητώντας αριθμό πρωτοκόλλου για να ληφθεί υπόψιν…Προσπαθούμε όλοι μαζί να κατανοήσει ο κόσμος ότι δεν πρέπει να προωθούνται αξίες που προβάλλουν το φόνο ζώων και αξίες που περιλαμβάνουν τη βία, όσο κερδοφόρο μπορεί να είναι αυτό», αναφέρει η κα Κουλουκούρη στο tvxs.gr.

Εξάλλου πόσο κερδοφόρο μπορεί να είναι ένα μουσείο που «συντηρεί μια ιδέα της Ελλάδας η οποία ουσιαστικά είναι κακή για τον τουρισμό. Πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικών σκέφτονται πως η Ελλάδα δεν έχει χρήματα αλλά κάνει μουσεία γούνας».

Ads

Για την παραγωγή γούνας γενικότερα, όχι μόνο στην Καστοριά αλλά παντού, τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, μας πληροφορεί η κα Κουλουκούρη, λένε ότι «χρησιμοποιούνται ζώα όπως τα μινκ και τα τσιντσιλά, δηλαδή ζώα που είναι άγρια και κανονικά θα ζούσαν έξω στη φύση αλλά τώρα τα έχουν αιχμάλωτα μέσα σε ένα πολύ μικρό κλουβί, μη μπορώντας καν να πατήσουν κάτω, καθώς τους έχουν βάλει δίχτυ. Πολλές φορές, μάλιστα, η αναισθησία που τους χορηγούν πριν τα σκοτώσουν δεν πιάνει πλήρως..».

Σε ερώτησή μας για το νέο νόμο περί προστασίας των ζώων η κα Κουλουκούρη αναφέρει χαρακτηριστικά πως «είναι απορίας άξιο πως αυτός ο νέος νόμος, που περιλαμβάνει μέσα και τη ζωοφιλική εκπαίδευση του κόσμου, συνδυάζεται με την προβολή του φόνου των ζώων. Αυτοί οι άνθρωποι (παραγωγοί γούνας), δεν τα λένε καν ζώα, τα λένε δέρματα, δηλαδή τα θεωρούν αντικείμενα. Δεν γνωρίζουν ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα με βάση επιστημονικά δεδομένα. Το να ζει ένα άγρια ζώο φυλακισμένο υπό τέτοιες μάλιστα συνθήκες του επιφέρει τεράστιο στρες. Πολλές φορές αυτά τα ζώα, εξαιτίας του στρες που βιώνουν, αυτοτραυματίζονται».

Όλοι μπορούμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη στυγερή και εγκληματική συμπεριφορά ανθρώπων απέναντι στα ζώα, ξεκινώντας από μια απλή επιστολή ή mail.

Τα ζώα έχουν συναισθήματα, υποφέρουν, αισθάνονται τον πόνο.