Επιδεικτικά αγνόησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσε την πλήρη απαγόρευση στην Ε.Ε. της μεταλλείας με τη χρήση ενώσεων κυανίου.

Ads

Την ίδια ώρα, η αρνητική αντιμετώπιση του ψηφίσματος από την Κομισιόν γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση των μεταλλευτικών εταιρειών που είδαν με μεγάλη ικανοποίηση τα συμφέροντά τους να διασώζονται.

Το ψήφισμα είχε γίνει δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, με 488 ψήφους υπέρ και μόλις 48 κατά. Το θέμα προωθήθηκε στο Σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από πρωτοβουλία Ούγγρων ευρωβουλευτών σε συνεργασία με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο εκ μέρους των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Για την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την κυάνωση, αλλά και για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης κυανίου σε ορυχεία της Βουλγαρίας, που απειλούν με ρύπανση και τον Έβρο, ο Μ. Τρεμόπουλος έχει καταθέσει ερωτήσεις προς την Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων μεταλλουργίας με κυάνιο, που προς το παρόν έχουν σταματήσει, χάρη στις αντιδράσεις των κατοίκων και σε δικαστικές προσφυγές.

Ads

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων να ανακοινώνονται από λόμπι οικονομικών συμφερόντων, πριν από την επίσημη παρουσίασή τους», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος, για τον οποίον ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν επιμένει στη συνέχιση μιας από τις πιο επικίνδυνες και καταστροφικές πρακτικές στη βιομηχανία.