Με αφορμή την εβδομάδα κινητικότητας οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν σήμερα, Τετάρτη, «Κόντρες» στο κέντρο της Πόλης – Ποδήλατο vs Αυτοκίνητο vs Mέσα Μαζικής Μετακίνησης.Οι διαγωνιζόμενοι ξεκίνησαν στις 9.10 το πρωί με αφετηρία τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης και με στόχο να φτάσουν στην κεντρική πύλη της ΔΕΘ στην Οδό Εγνατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, σε μία απόσταση 2,5 χλμ ο ποδηλάτης έφτασε σε 7′ 19” ενώ ο πεζός που μετακινήθηκε με την αστική συγκοινωνία χρειάστηκε 12′ 46”. Ο χρόνος του ΙΧ (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου για στάθμευση) ήταν 20′ 32”.

Ads

Η μετακίνηση με το ΙΧ στοίχισε 4,5 ευρώ, με δεδομένο ότι το κόστος στάθμευσης υπολογίστηκε μόνο για μία ώρα, την ώρα που ο πεζός ξόδεψε 50 λεπτά και φυσικά ο ποδηλάτης μετακινήθηκε δωρεάν. Ο χρόνος στάθμευσης για το ΙΧ ήταν 11΄13”, την ώρα που πεζός και ποδηλάτης είχαν μηδενικό χρόνο στάθμευσης.

Παράλληλα, ενώ πεζός και ποδηλάτης διέσχισαν απόσταση 2,5 χλμ, ο οδηγός του αυτοκινήτου αναγκάστηκε να κάνει συνολικά 3,5 χλμ.

«Στα συνολικά οφέλη που αναδεικνύονται, πέρα από το κόστος, είναι η μικρή κατάληψη χώρου και η μηδενική ρύπανση από τον πεζό και τον ποδηλάτη, σε αντίθεση με το ΙΧ. Σημαντικά ταχύτερος θα ήταν ο ρυθμός της αστικής συγκοινωνίας αν υπήρχε λεωφορειόδρομος στην Εγνατία οδό, καθώς επίσης αξιοσημείωτη είναι και η έλλειψη σχεδιασμού στην συγκεκριμένη οδό για ποδηλατόδρομους» αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.

Ads

«Το πείραμα θα επαναληφθεί την Τετάρτη 30/09 με αφετηρία την οδό Μαρτίου και τερματισμό την οδό Αριστοτέλους και θα μπορεί να συμμετάσχει όλος ο κόσμος και με όποιο μέσον θέλει. Θα υπάρχουν έπαθλα (ποδήλατο, φανέλες των οικολόγων κ.α.). Οι εκκινήσεις θα γίνονται από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι (έτσι θα έχουμε και με διαφορετικές ώρες αιχμής κάποια στοιχεία)», καταλήγει η ανακοίνωση.