Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από την British Petroleum να ανακοινώσει μέχρι σήμερα τις προθέσεις της σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, την ίδια ώρα που η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία έχει τονίσει πως θα επιθυμούσε να σταματήσει τη διαρροή ως τις 27 Ιουλίου.

Ads

Ο ναύαρχος Θαντ Αλεν, συντονιστής των επιχειρήσεων στον Κόλπο του Μεξικού, με επιστολή του προς τον επικεφαλής της BP στην περιοχή, Μπομπ Ντάντλεϊ, ζητάει να του παραδώσει μετά την σημερινή τους συνάντηση «λεπτομερή σχέδια» της εταιρίας για το πως θα σταματήσει η διαρροή. Ο Αλεν τόνισε χθες πως η BP σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα νέο μηχάνημα άντλησης ώστε να περισυλλέγεται περισσότερο πετρέλαιο. «Αυτό θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την ποσότητα πετρελαίου σε 60.000 ως 80.000 την ημέρα», είπε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της BP δήλωσε χθες στην Wall Street Journal πως θα επιθυμούσε να σταματήσει η διαρροή ως τις 27 Ιουλίου, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Αμερικανοί μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν πάντως πως η περίοδος των κυκλώνων στον Ατλαντικό θα είναι φέτος μια από τις χειρότερες, αφού προβλέπεται πως την περιοχή θα πλήξουν από 8 ως 14 κυκλώνες.

Ads

Στο μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως θα εκδώσει νέα απαγόρευση για τις γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος μετά την απόφαση εφετείου κατά του μορατόριουμ που ίσχυε από τα τέλη Μαΐου.