Για «οικολογικό έγκλημα» κάνουν λόγο οι αρμόδιοι σχετικά με την ολοκληρωτική καταστροφή του Φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα και κατάφεραν να τη σβήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, χθες, αργά το απόγευμα.

Ads

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Κρήτη, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση το οποίο αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Η Πρέβελη είναι μία περιοχή του Νομού στην πλευρά του Λιβυκού πελάγους με την ομώνυμη Μονή και την διάσημη παραλία με το παραποτάμιο της φοινικόδασος με μήκος 1-2 περίπου χλμ μέσα σε ένα φαράγγι. Όλη αυτή η εικόνα συνθέτει ένα μοναδικό εξωτικό τοπίο στο νότο της Κρήτης, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με χαρακτηριστικά μοναδικά για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Την αποτεφρωμένη έκταση επισκέφτηκε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούτζος, με κλιμάκιο του δασαρχείου Ρεθύμνης για αυτοψία και καταγραφή της καταστροφής. Ο ίδιος έδωσε εντολή στο δασαρχείο για προτάσεις που θα πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν έτσι ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να αποσταλεί στο υπουργείο οικονομικών μία συνολική πρόταση για χρηματοδότηση ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και φύλαξη του φοινικοδάσους

Ο κ. Καρούτζος εξέφρασε την ελπίδα ότι επειδή κάποιες κορφές από φοίνικες έχουν διασωθεί, ίσως μπορέσει και το δάσος να διασωθεί. «Είναι όμως πολύ σημαντικό να φυλαχτεί με κάποιο σύστημα το Φοινικόδασος από τη βοσκή των αιγοπροβάτων. Ειδικά μετά που θα ξεκινήσουν οι βροχές και η βλάστηση θα ξεκινήσει, θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε είδους δραστηριότητα εντός του Φοινικοδάσους» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ads

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες για την αποκατάσταση του φοινικόδασους της Πρέβελης. Όπως αναφέρει το υπουργείο, «δεδομένης της τεράστιας αξίας -οικολογικής, αισθητικής, τουριστικής- που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Ήδη συγκαλείται μια πρώτη, ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στη Νομαρχία Ρεθύμνης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα, (διαχειριστικά, δασοκομικά, οικονομικά κ.α.) για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης, σε πρώτο στάδιο, και για τους περαιτέρω χειρισμούς που απαιτούνται να εφαρμοστούν. Το γεγονός ότι ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικόδασους».