Κοντά φαίνεται ότι βρίσκεται το τέλος για τον ελάχιστο ελεύθερο χώρο που έχει απομείνει στα Τουρκοβούνια. Πρόκειται ουσιαστικά για το μέρος στην άκρη του λόφου ύψους 30 μέτρων στην περιοχή της Άνω Κυψέλης, το οποίο έχει απομείνει από το παλιό νταμάρι. Εκεί βρίσκεται και το γήπεδο του μπάσκετ, το μοναδικό στο οποίο μπορεί να αθληθεί η νεολαία της περιοχής.

Ads

Παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας που τον Ιούλιο του 1999 είχε χαρακτηρίσει την περιοχή κοινόχρηστου πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων η πολεοδομία της Αθήνας εξέδωσε πρόσφατα οικοδομική άδεια που προβλέπει την ανέγερση οικοδομής ύψους 27 μέτρων.

Το εξαώροφο κτίριο πάνω στο λόφο θα εξέχει 57 μέτρα πάνω από το γήπεδο. Θα κατασκευαστεί επί της βραχώδους οδού Κομμένου Άρτης, που έχει θεσμοθετηθεί από το 1996, αλλά παραμένει ως σήμερα αδιαμόρφωτη. Οι υπηρεσίες βασίστηκαν σε διάγραμμα της δεκαετίας του ’60, όταν ακόμη λειτουργούσε το νταμάρι.

«Είναι το μοναδικό τμήμα του λόφου των Τουρκοβουνίων που απέμεινε, είναι ορατό από μακριά, διατηρεί τη μορφολογία της περιοχής» επισημαίνει η Επιτροπή Κατοίκων Κομμένου Άρτης και ο σύλλογος «Οι φίλοι της Άνω Κυψέλης» οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση της υπουργού περιβάλλοντος με επιστολή τους. Ζητούν να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία του τοπίου ενώ διά της δικαστικής οδού διεκδικεί την ακύρωση της οικοδομικής άδειας από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας. Παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη να προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή.

Ads