Αντιδράσεις, αποχωρήσεις και έντονη επιφύλαξη κυριάρχησαν στη χθεσινή παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον». Σύμφωνα με πολλούς, επρόκειτο για μία μονομερή παρουσίαση των εργαλείων του Ρύθμιστικού και των δράσεων του υπουργείου για τη Θεσσαλονίκη, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό αλλά και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ads

Ηχηρές ήταν οι απουσίες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη ενώ οι βουλευτές της ΝΔ που έδωσαν το παρόν, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι μετά τις ομιλίες της υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού, καθώς δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν και να θέσουν ερωτήματα για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Επίσης, έντονη ήταν η δυσαρέσκεια και των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος από το γεγονός ότι η υπουργός κ. Μπιρμπίλη επέλεξε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μόνο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και για την προώθηση των στόχων και των προγραμμάτων του σχεδίου, αγνοώντας έτσι όλες τις υπόλοιπες αυτοδιοικητικές αρχές που εμπλέκονται στα διευρυμένα όρια του Ρυθμιστικού.

Από την πλευρά του ο βουλευτής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας τόνισε πως: «Η κυβέρνηση περιγράφει στους Θεσσαλονικείς μια οραματική Θεσσαλονίκη χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα και χωρίς να αναφέρεται πουθενά στους πόρους που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Ο δε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης
σχολιάζοντας την απαράδεκτη στάση του ΥΠΕΚΑ, ανέφερε ότι «Πήγαμε με προτάσεις για να συμμετέχουμε σε μια υποτιθέμενη συζήτηση, και όταν βρεθήκαμε στην αίθουσα, μας είπαν ότι δεν θα μας δοθεί ο λόγος, υπογραμμίζοντας ότι «σε μια εκδήλωση στην οποία κλήθηκαν φορείς, δήμαρχοι και βουλευτές για να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους για το νέο επικαιροποιημένο ρυθμιστικό επιλέχθηκε η οδός της ‘σιωπηλής διαβούλευσης’. Δεν επετράπη σε κανέναν, ούτε στους βουλευτές, να εκφράσουν τις απόψεις τους».

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επίσης αποχώρησε από την εκδήλωση, μίλησε για «κομματική φιέστα» ισχυριζόμενος ότι «Παρά τις επισημάνσεις που είχα κάνει προ μηνός στον αναπληρωτή υπουργό για την έλλειψη διαλόγου από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ με την αιρετή περιφέρεια και τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης, το υπουργείο επέλεξε να συνεχίσει στην ίδια μικροπολιτική λογική και θεώρησε περιττό να συζητήσει μαζί μας για τον σχεδιασμό του νέου Ρυθμιστικού. Πιθανών να τους διέφυγε ότι βάσει του ‘Καλλικράτη’, ενός νόμου που οι ίδιοι ψήφισαν και εφάρμοσαν, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, μέσα από τις μητροπολιτικές της αρμοδιότητες, θα είναι ο φορέας που θα κληθεί να εφαρμόσει στην πράξη το μεγαλύτερο μέρος του Ρυθμιστικού».

Ads

«Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα δεν ακούσαμε, ούτε συγκεκριμένα κονδύλια. Εύλογο το ερώτημα αν όλα αυτά θα γίνουν πράξη σε ορατό χρονικό ορίζοντα ή θα περιμένει η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία το επόμενο τρένο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι επτά φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης και τρεις φορές από αυτό των Αθηνών καθώς περιλαμβάνει ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης, το νομό Χαλκιδικής–εκτός από το Άγιο Όρος-το νομό Κιλκίς και τμήματα των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι βασικές παράμετροι που θέτει είναι: ο περιορισμός της οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων, το φρένο στην αστικοποίηση των ενδιάμεσων εκτάσεων, όπως ο άξονας Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, η ανάπτυξη και επαναφορά κατοικίας σε περιοχές που έχουν ερημώσει, η ανακύκλωση γης και κτιρίων, η αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, σε ιδιοκτήτες και επαγγελματίες, με στόχο την αναζωογόνηση τριών περιοχών της Θεσσαλονίκης- την περιοχή Διοικητηρίου, την περιοχή της οδού Βαλαωρίτου αλλά και την περιοχή της Αγγελάκη-που κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν. Πρόκειται για στόχους που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο ανάλογου προγράμματος που θα εφαρμοστεί πρώτα στην Αθήνα. Όπως δήλωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, «Τα μέτρα θα προσαρμοστούν ώστε να εφαρμοστούν και στη Θεσσαλονίκη που δεν παρουσιάζει ίδιας έντασης φαινόμενα, αλλά έχει περιοχές του κέντρου που κινδυνεύουν να αποσαθρωθούν».