Το χαμηλό ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας από ανανεώσιμες πηγές έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις δυνατότητές της, είπε, μιλώντας στo naftemporiki.gr ο κ. Aχίμ Στάινερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP), κάνοντας λόγο για χαμένες ευκαιρίες για επενδύσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει κανείς να πάει πίσω στο χρόνο, γιατί η Ελλάδα έχει ίσως χάσει ευκαιρίες τα τελευταία 15-20 χρόνια να επενδύσει στην ανανεώσιμη ενέργεια» λέει ο κ. Στάινερ για την Ελλάδα και συμπληρώνει: «Αν κοιτάξετε στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που αντλούν σήμερα 20-30-35% της ενέργειας που χρησιμοποιούν από ανανεώσιμες πηγές. Το γεγονός ότι η Ελλάδα καλύπτει το 4% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αιολική και ηλιακή, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις δυνατότητές της, αφού είναι μία από τις χώρες στην ΕΕ με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNEP, το 2010 οι συνολικές επενδύσεις στις υποδομές για την ανανεώσιμη ενέργεια ήταν υψηλότερες από,τι σε αυτές για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα παγκοσμίως. Η Ελλάδα θα πρέπει να δει το μέλλον της όχι μόνο όσον αφορά στις ενεργειακές υποδομές, αλλά και στην τοποθέτησή της ως προς τις δυνατότητες που έχει. Νομίζω ότι η κυβέρνηση με την τρέχουσα οικονομική κρίση αντιμετωπίζει ένα τρομερό δίλημμα. Πρέπει να επενδύσετε σε αυτή τη μετάβαση, αλλά η δημόσια χρηματοδότηση είναι ελάχιστη αυτή τη στιγμή. Παρόλ αυτά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν θέσει κάποιους πολύ φιλόδοξους στόχους και η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα καταλάβει ότι οι επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση».

Ads

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της παγκόσμιας συνόδου του Κανκούν για το κλίμα και εν μέσω χαμηλών προσδοκιών για το αποτέλεσμά της, ο κ. Στάινερ τόνισε ότι μία παγκόσμια συμφωνία είναι η μοναδική οδός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι διμερείς συμφωνίες δεν αρκούν για την επίτευξη της απαραίτητης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του σκανδάλου «Climategate» στην αξιοπιστία της επιστήμης της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Στάινερ είναι κατηγορηματικός: « Έχουμε αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, αν και δεν κατανοούμε πλήρως πώς θα εξελιχθούν οι συνέπειες». Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης για το κλίμα το 2009, διέρρευσαν emails ερευνητών του Πανεπιστημίου East Anglia που θεωρήθηκαν από τους επικριτές ως ενδείξεις κακής επιστημονικής πρακτικής και χειραγώγησης πληροφοριών για την κλιματική αλλαγή.