Η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στην ιστορία των ΗΠΑ και απειλεί άμεσα πλέον τις ακτές των πολιτειών Λουιζιάνα, Μισσισιπή και Αλαμπάμα, χαρακτηρίστηκε «εθνική καταστροφή», σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο. Οι αμερικανικές αρχές προσανατολίζονται στην ελεγχόμενη καύση της, με τη βοήθεια του στρατού, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ οι γαριδοκαλλιεργητές της Λουιζιάνα κατέθεσαν από κοινού μήνυση εναντίον της εταιρείας ζητώντας 5 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.

Ads

Χθες ανακοινώθηκε ότι η διαρροή τελικά είναι 5πλάσια από ότι αρχικά υπολογιζόταν, ενώ σύμφωνα με την ακτοφυλακή, η BP – ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας που βυθίστηκε στις 22 Απριλίου στον Κόλπο του Μεξικού και οικονομική υπεύθυνη για την απορρύπανση στην περιοχή- εντόπισε και τρίτη διαρροή από κοίτασμα σε βάθος 1.525 μέτρων στα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Μπόμπι Τζιντάλ, κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία.

«Ανακάλυψαν νέα διαρροή», δήλωσε ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά «τα 5.000 βαρέλια την ημέρα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την «BP να διαθέσει επιπλέον πόρους», και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχο της ακτοφυλακής. Ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνα Μπόμπυ Τζιντάλ, ζήτησε άμεση βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την προστασία των ακτών.

Ένας εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας BP παραδέχθηκε σήμερα ότι η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να φτάνει τα 5.000 βαρέλια (800.000 λίτρα) την ημέρα, μία εκτίμηση που συμφωνεί με αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ads

Η πετρελαιοκηλίδα, η οποία προς το παρόν έχει περιφέρεια 970 χιλιομέτρων και καλύπτει περιοχή 74.070 τετραγωνικών χιλιομέτρων ξεπερνώντας σε μέγεθος τη Δυτική Βιρτζίνια, βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Λουιζιάνα, του Μισισιπή και της Αλαμπάμα απειλώντας το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι περιβαλλοντολόγοι, σημειώνοντας ότι από τη Λουιζιάνα προέρχεται το 40% των θαλασσινών που καταναλώνονται στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προειδοποίησε ότι οι άνεμοι θα ωθήσουν την κηλίδα προς τις ακτές, όπου μπορεί φθάσει το βράδυ της Παρασκευής.

«Εάν δεν σφραγίσουμε το πηγάδι, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε η αντιναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Μαίρη Λάντρι. Η πολυεθνική ΒΡ, στην οποία ανήκε η εξέδρα η οποία απέτυχε χθες να σφραγίσει δύο εξόδους του πηγαδιού, σε βάθος 1.500 μέτρων, από όπου διαρρέει το πετρέλαιο. Οι μηχανισμοί προσπαθούν παράλληλα να κατασκευάσουν ένα υποβρύχιο κάλυμμα που θα σταματήσει τη διαρροή, κάτι το οποίο όμως που θα χρειαστεί από δύο έως και τέσσερις εβδομάδες ακόμα για να ολοκληρωθεί.

Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται πλέον – και επίσημα – νεκροί. Το δυστύχημα στην πλατφόρμα της BP είναι το χειρότερο από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη, αφαιρώντας τη ζωή 11 εργαζομένων.