Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε ανοιχτά τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ-Άσαντ να παραιτηθεί από την προεδρία της Συρίας. Ο Ομπάμα παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα παγώσει όλα τα συριακά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και ότι θα προχωρήσει σε απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου συριακής προέλευσης.

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η βίαιη καταστολή πρέπει να σταματήσει. Παρόλα αυτά η συριακή ηγεσία εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις». «Αυτό δείχνει ότι το συριακό καθεστώς δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα στα μάτια του συριακού λαού και ότι είναι απαραίτητο να αποχωρήσει από την εξουσία», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Παρομοίως οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας δήλωσαν ότι ο Μπασάρ αλ-Ασαντ πρέπει «να εγκαταλείψει την εξουσία προς το συμφέρον της Συρίας και της ενότητας του λαού του».

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συρία σε βάρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ads

Στην έκθεση γίνεται αναφορά για «ένα σύνολο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες συνιστούν μια γενικευμένη ή συστηματική επίθεση εναντίον του άμαχου πληθυσμού», ενώ παράλληλα καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «να εξετάσει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία».

Χ. Κλίντον: «Οι κυρώσεις χτύπησαν την “καρδιά” του Άσαντ»

Πλήγμα στην “καρδιά” του καθεστώτος Άσαντ εκτιμά πως είναι οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της κυβέρνησης της Συρίας, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Οι δηλώσεις της αμερικανίδας υπουργού μεταδόθηκαν απευθείας από αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αμέσως μετά το τελεσίγραφο του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τον Άσαντ “να αποχωρήσει” από την εξουσία.