Δεν έχασαν την ευκαιρία Ιταλοί μαφιόζοι να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα επικοινωνίας που παρέχει αθλητική εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης, μέσω γραπτών μηνυμάτων των τηλεθεατών που εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης.

Ads

Συγκεκριμένα, η αθλητική εκπομπή «Quelli che il Calcio» προσφέρει τη δυνατότητα στους φαν της να στείλουν ένα μήνυμα, το οποίο εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης. Οι μαφιόζοι σκέφτηκαν ότι αυτός αποτελούσε έναν εξαιρετικό τρόπο επικοινωνίας με τα αφεντικά τους, μέσω φυσικά κωδικοποιημένων μηνυμάτων.

«Έμοιαζαν να απευθύνονται από έναν φαν του ποδοσφαίρου σε έναν άλλον, ήταν φιλικά μηνύματα» δήλωσε ο εισαγγελέας Βιντσέντσο Μάκρι. Για παράδειγμα, το μήνυμα «Γεια σου Φράνκο, το ταξίδι πήγε καλά» αναφερόταν στην άφιξη ενός πλοίου που μετέφερε ναρκωτικά. «Πάολο όλα είναι εντάξει» σήμαινε ότι η αποστολή που είχε ανατεθεί σε ένα μέλος κάποιας συμμορίας είχε ολοκληρωθεί.

Οι παραγωγοί της εκπομπής, καθώς και η δημοφιλής παρουσιάστρια Σιμόνα Βεντούρα δηλώνουν πλήρη άγνοια για το γεγονός. «Ανοίξαμε τις γραμμές για τους θεατές μας το 2000 προκειμένου να έχουμε άμεση επαφή μαζί τους. Κανένας από εμάς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα εκμεταλλεύονταν αυτή την υπηρεσία τα αφεντικά της Μαφίας» επισήμανε η κ. Βεντούρα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

Η υποψία ότι υπήρχε κάποιος δάκτυλος του οργανωμένου εγκλήματος στα μηνύματα, προέκυψε όταν έπεσε στα χέρια των αρχών ένα γράμμα, με αποστολέα συγγενή ενός αφεντικού της Μαφίας, ο οποίος ζητούσε από τον φυλακισμένο μαφιόζο «να δει οπωσδήποτε την εκπομπή «Quelli che il Calcio» εκείνη την εβδομάδα.