Σε τακτά χρονικά διαστήματα, δημοσιεύονται στα Μέσα στατιστικά στοιχεία, που θεωρείς απίθανο να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το Cracked.com παρουσιάζει 6 από αυτές τις παράξενες έρευνες που είναι «πολύ απίθανες για να είναι αλήθεια», οι οποίες αναπαράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Τύπο.

Ads

6.Καταπίνουμε κατά λάθος περίπου 8 αράχνες το χρόνο

Το 1993, η αρθρογράφος του PC Professional Λϊσα Χολστ αποφάσισε να αποδείξει ότι μπορείς να επινοήσεις ο, τιδήποτε στο διαδίκτυο και πως οι άνθρωποι που θα το διαβάσουν θα το πιστέψουν. Έστησε μια σειρά από περιπτώσεις, σε μεγάλο βαθμό γελοίες, μεταξύ αυτών και το μύθο της αράχνης, και έστειλε ένα σχετικό mail σε πολλούς αποδέκτες.

Οι ανθρώποι που προώθησαν το mail που έλαβαν για το θέμα, «ξέχασαν» να περιλάβουν την πληροφορία πως επρόκειτο για ένα ψέμα…

5. Χρησιμοποιούμε μόλις το 10% του εγκεφάλου μας

Το ακούμε από τότε που ήμασταν παιδιά. Η ιδέα των απεριόριστων δυνατοτήτων του εγκεφάλου είχε ίσως απήχηση στους δασκάλους του δημοτικού, που την επικαλούνταν κάθε φορά που οι μαθητές γκρίνιαζαν ότι δεν μπορούν να διαβάσουν άλλα μαθηματικά. Ας υποθέσουμε ότι για να διαβάσουμε αυτό το άρθρο χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου. Αν προσπαθήσουμε να το διαβάσουμε με δεκαπλάσια ταχύτητα… Όχι; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υπόλοιπο 90% για οποιαδήποτε ενέργεια θες εσύ. Τα τμήματα του εγκεφάλου έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες, οπότε το να προσπαθείς να τα χρησιμοποιήσεις όλα μαζί, δεν θα σε καταστήσει εξυπνότερο. Θα ήταν σαν να προσπαθούσες να γίνεις συγγραφέας, παλεύοντας να πατήσεις όλα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σε κάθε πρόταση.

4. Οι άντρες σκέφτονται το σεξ κάθε 7 δευτερόλεπτα

Ads

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 30% των αντρών δεν σκέφτεται καθόλου το σεξ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το μύθο, η συχνότητα σκέψης του σεξ εκ μέρους των αντρών κυμαίνεται από 3 έως 20 δευτερόλεπτα. Κανένα από τα τελευταία, πάντως, δεν στηρίζεται σε πραγματική έρευνα…

3. Κακοποίηση της συζύγου την Κυριακή του Σούπερ Μπόουλ

«Γυναίκα, πιάσε μια μπίρα!», «Γυναίκα, άνοιξε την τηλεόραση. Βλέπω το Σούπερ Μπόουλ!»… Οι σκηνές όπου ο άντρας που παρακολουθεί αμερικανικό ποδόσφαιρο, κακοποιώντας παράλληλα τη γυναίκα του είναι οικεία σε όλους μας, κυρίως από τη μεγάλη οθόνη. Το πρόβλημα με αυτή την εικόνα είναι ότι ένας άντρας που θα δείρει τη γυναίκα του ή τη φιλενάδα του την ώρα που βλέπει τηλεόραση θα το κάνει οποιαδήποτε άλλη ώρα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη της κακοποίησης των γυναικών την Κυριακή του Σούπερ Μπόουλ, ενώ το γεγονός ότι η προσοχή των αντρών αποσπάται από το ποδόσφαιρο μπορεί να τους καθιστά και λιγότερο επιθετικούς.

2. Πρέπει να περάσουν 30 λεπτά από το γεύμα για να κολυμπήσεις

Σύμφωνα με τα στατιστικά, σε αντίθεση με τον αέρα, η επαφή δέρματος-νερού έχει μαγικές συνέπειες που προκαλούν έκρηξη στην κοιλιά σου, εκτός κι αν έχεις χωνέψει το φαγητό που έχεις φάει! Το νερό, όμως, δεν έχει τέτοιες ικανότητες, που σου προκαλούν θανατηφόρες κράμπες μετά από γεύμα. Η είσοδος στο νερό έχει τις ίδιες επιπτώσεις στο σώμα με το περπάτημα. Στην πραγματικότητα, η κίνηση του σώματος στο νερό συστήνεται περισσότερο από ένα περπάτημα.

1. Τα Χριστούγεννα οδηγούν σε αυτοκτονίες

Χριστούγεννα: μια περίοδος χαράς, ψώνιων, παρέας… Όμως, την περίοδο αυτή ακούμε πως τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξάνουν. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτοκτονιών τις ημέρες των εορτών μειώνεται σημαντικά. Γιατί; Παρότι είναι πολύ καταθλιπτικό να είσαι μόνος τα Χριστούγεννα, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε. Είναι κομματάκι δύσκολο να αυτοκτονήσεις όταν περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους συνεχώς…