Καναδοί “κυνηγοί χρυσού” θα αναζητήσουν ένα εκατομμύριο ουγγιές χρυσού αξίας 1,1 δις ευρώ στο Πέραμα της Θράκης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπέγραψε την περιβαλλοντική άδεια που αφορά την επαναλειτουργία των χρυσωρυχείων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, όπου φέρεται να υπάρχει κοίτασμα χρυσού 8 εκατομμυρίων ουγγιών αξίας 8,5 δις ευρώ. Η διαδικασία για την υλοποίηση της επένδυσης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα Θράκης θα έχει ολοκληρωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο καλοκαίρι.

Ads

Η αρχική επένδυση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος χρυσού ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο να επενδυθούν ακόμη 190 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Το κοίτασμα στο Πέραμα Θράκης ανήκει στην εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης” ο έλεγχος της οποίας έχει περάσει στην καναδική Eldorado Gold από το 2008, σε ποσοστό 100%. Πρόκειται για έναν όμιλο με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, ο οποίος διαθέτει μεταλλεία χρυσού στην Κίνα, στην Τουρκία και ένα μεταλλείο σιδηρομεταλλεύματος στη Βραζιλία.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας κατά των χρυσωρυχείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε πως δεν υπάρχουν έργα τέτοιου είδους σε όλον τον κόσμο που να έχουν την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας και πρόσθεσε πως: «υποχρέωση της Πολιτείας είναι όταν ένα έργο πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που τίθενται από την EE, να δίνει το πράσινο φως για να προχωράει».