Η δημοσιοποιηση 250.000 εγγράφων του Στέητ Ντιπάρτμεντ από την ιστοσελίδα Wikileaks, είναι χωρίς αμφιβολία κάτι περισσότερο από την 11η Σεπτέμβρη της αμερικανικής διπλωματίας: στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με έκρηξη μιας βόμβας μεγατόνων που αλλάζει τις διπλωματικές πρακτικές αιώνων, καταστρέφει την εξωτερική πολιτική και την αξιοπιστία της Αμερικής και βάζει σε μεγάλη δοκιμασία αρκετούς από τους συμμάχους της.

Ads

Όπως τα έγγραφα δημοσιοποιούνται σταδιακά, προς μεγάλη ευχαρίστηση των 5 διεθνών μέσων ενημέρωσης που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία και έχουν αναλάβει την αναδημοσίευση τους (El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times) δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς θα δουν τα μάτια μας αλλά το βέβαιο είναι ότι θα δουν πολλά. Το ίδιο ισχύει για τα 1200 και βάλε τηλεγραφήματα των αμερικανών διπλωματών από την πρεσβεία της Αθήνας, τα οποία στάλθηκαν μάλιστα στην διάρκεια της κρίσιμης τριετίας 2006-9.

Ήδη όμως, τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί θα μπορούσαν να γεμίσουν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια ανήκουστων ειδήσεων και σκανδάλων. Δεν ξέρει από που να ξεκινήσει κανείς. Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών διατάσσει τους Αμερικανοί διπλωμάτες να κατασκοπεύουν τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αλλά και συναδέλφους τους από άλλες χώρες, για τους οποίους καλούνται να μαζέψουν πληροφορίες και πολύ προσωπικά δεδομένα, από κωδικούς που χρησιμοποιούν στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές μέχρι το DNA τους! Καταλαβαίνει κανείς γιατί κάποιος ξένος διπλωμάτης ή πολιτικός τρίτης χώρας δύσκολα θα ξαναπιεί καφέ σε αμερικανική πρεσβεία, αφού ο αμερικανος συνάδελφος του θα μπορεί να μαζέψει το σάλιο με το DNA του!.

Ούτε ψύλλος στο κόρφο των Αράβων ηγετών, που συνήθως λένε δημοσίως τελείως διαφορετικά πράγματα απ ότι στις διπλωματικές τους συνομιλίες. Η Σαουδική Αραβία προτρέπει τις ΗΠΑ να επιτεθούν κατά του Ιράν την ίδια μάλιστα στιγμή που το Ισραήλ, ο προαιώνιος εχθρός των Αράβων, προετοιμάζεται να κάνει το ίδιο πράγμα. Την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν την Υεμένη, για να καταστρέψουν βάσεις τρομοκρατών, ο πρόεδρος της χώρας λέει στους Αμερικανούς συνομιλητές του: “θα συνεχίσουμε να λέμε δημοσίως ότι εμείς βομβαρδίζουμε, όχι εσείς”!

Ads

Πέρα από τις άμεσες πολιτικές επιπτώσεις που ίσως προκαλέσουν οι αποκαλύψεις σε χώρες-ασθενείς κρίκους(δες Ελλάδα) για τους αμερικανούς διπλωμάτες θα είναι απο εδώ και στο εξής δύσκολο να κάνουν τη δουλειά τους Οι διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, πολίτες κλπ άλλων χωρών θα το σκέπτονται δυο φορές να τους μιλήσουν ή να τους αποκαλύψουν μυστικά. Από την πλευρά του, το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ θα αποφεύγει να αναφέρει στα τηλεγραφήματα τα πιο ευαίσθητα θέματα και τις πιο σημαντικές πληροφορίες που διαθέτει. Στη περίπτωση που ληφθούν μέτρα και περιορισθεί ο αριθμός των αποδεκτών ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές διαρροές, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ικανότητα της αμερικάνικης κυβέρνησης.

Περιμένοντας τη συνέχεια, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η εμφανής αδυναμία του άλλοτε παντοδύναμου Λευκού Οίκου να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του από μια ιστοσελίδα, Αυτή η επικράτηση του Δαυίδ επί του Γολιάθ δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανεξαρτησίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει το ίντερνετ, αφού σε άλλες εποχές θα ήταν αδύνατη η ταυτόχρονη δημοσιοποίηση χιλιάδων εγγράφων σε όλο το πλανήτη, κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητες ελέγχου της ροής των πληροφοριών από την κυβέρνηση μιας χώρας, όσο δυνατή και αν είναι αυτή.

Η μεγαλύτερη διπλωματική ήττα που με την πρόσφατη δημοσιοποίηση γνωρίζουν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, συμβολίζει την καθοδική πορεία της αμερικανικής υπερδύναμης. Στα ζουμερά τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών για τους διεθνείς ηγέτες, τη σέξι Ουκρανή νοσοκόμα του Λίβυου προέδρου Μουαμάρ Καντάφι ή τη ροπή του Μπερλουσκόνι για αμαρτωλά πάρτι, ο Γάλλος προέδρος Νικολά Σαρκοζί περιγράφεται “ως βασιλιάς που είναι γυμνός.”. Μετά και την δημοσιοποίηση των εγγράφων, το ίδιο ισχύει, χωρίς αμφιβολία, και για τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:
Διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Julian Assange από την Interpol
WikiLeaks: Η 11η Σεπτεμβρίου της διπλωματίας