Ένας έμπειρος πολιτικός, που διατέλεσε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης τέως πρωθυπουργού, συνηθίζει να λέει, όταν διαβάζει περίπλοκες αναλύσεις ή θεωρίες συνωμοσίας για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα: « στη χώρα αυτή πρέπει πρώτα να εξετάσεις την εκδοχή της μαλακίας. Αν δεν έχει γίνει κάποια, τότε μπορείς να δεις τι άλλο έχει συμβεί». Μήπως λοιπόν, όλα όσα έγιναν τις δύο τελευταίες μέρες με τα παγιδευμένα δέματα, δεν είναι προβοκάτσια, όπως έτρεξε να καταγγείλει η αριστερά;

Ads

Είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς φανατικός της συνωμοσιολογίας για να αποδώσει τα όσα συμβαίνουν σε σκοτεινούς μηχανισμούς. Η κυβέρνηση κάνει μια γιγαντιαία προσπάθεια να εμφανισθεί ως η εγγύηση της σταθερότητας ,ενώ στη πραγματικότητα στους περισσότερους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας αποτελειώνει ότι είχε ήδη διαλύσει η ΝΔ. Το βασικό επιχείρημα είναι «η εμείς ή το χάος». Πέντε μέρες πριν τις εκλογές το μπαράζ δεμάτων-εκρηκτικών μηχανισμών καλλιεργεί το φόβο για το χάος, εμφανίζοντας την κυβερνητική εξουσία ως βασική πηγή σταθερότητας.

Μπορεί στο ερώτημα ΔΝΤ ή όχι, οι περισσότεροι πολίτες να απαντούν ΟΧΙ, αλλά στο ερώτημα ΔΝΤ ή ΤΝΤ, η τεράστια πλειοψηφία προτιμά το Διεθνές Ταμείο από την τρινιτροτολουόλη. Από πολιτικής πλευράς, ακόμη και αν δεν υπήρχαν οι «Πυρήνες τς Φωτιάς», μέλη των οποίων φέρονται ότι συνελήφθησαν ως αποστολείς δεμάτων, οι μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να τους είχαν εφεύρει.

Το ίδιο βεβαίως θα μπορούσε να λεχθεί και για τους διεθνείς κερδοσκόπους. Όλη η φιλολογία στο διεθνή τύπο το τελευταίο διάστημα περιστρέφεται γύρω από το αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει . Και όλα τα δημοσιεύματα δεν είναι αθώα: εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και δολάρια έχουν επενδυθεί στην εκδοχή ότι όπου νάναι θα συμβεί το μοιραίο. Η εικόνα μιας χώρας που σχεδόν ως μοναδική εξαγωγική δραστηριότητα έχει να παρουσιάσει τα δέματα-παγίδες στα γραφεία της Μέρκελ και του Μπερλουσκόνι, κάνει τους κερδοσκόπους όλου του κόσμου να τρίβουν τα χέρια τους.

Ads

Τα περισσότερα κόμματα της αριστεράς έσπευσαν να υιοθετήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας, με το ΚΚΕ να καλεί το λαό « να κρίνει τις εξελίξεις με βάση το ποιος επωφελείται, ποιον εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειες και το κλίμα τρομοφοβίας που κάποιοι δημιουργούν» και ακόμη περισσότερο τον Συνασπισμό να δηλώνει ευθέως ότι «οι νοσηροί εγκέφαλοι τέτοιων σχεδιασμών δεν θα πετύχουν τους στόχους τους».

Ομως για το συγκεκριμμένο μπαράζ επιθέσεων υπάρχει μια προιστορία, που ξεκινάει από το δέμα στο γραφείο Χρυσοχοίδη και την δολοφονία του υπασπιστή του. Είναι προφανές ότι οι δράστες των τελευταίων επιθέσεων, αν δεν είναι οι ίδιοι που έστειλαν το δολοφονικό δέμα στο γραφείο του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, εμπνεύσθηκαν από το ανδραγάθημα και θέλησαν να το πολλαπλασιάσουν.

Οι δύο συλληφθέντες, ο ένας από τους οποίους καταζητείτο ήδη για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», είχαν στείλει παγιδευμένα δέματα στην πρεσβεία του Μεξικού και της Ολλανδίας στην Ελλάδα, ενώ οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στην κατοχή τους είχαν ως παραλήπτες, την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα καθώς και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Το Βέλγιο με το Μεξικό ή την Ολλανδία δεν έχουν φυσικά καμμία σχέση: η ιδέα πρόφανώς είναι ότι όσο μεγαλύτερο χάος δημιουργηθεί, τόσο επιταχύνεται η επανάσταση.

Ισως δηλαδή να πρόκειται για επιβεβαίωση της θεωρίας της μ…, που όπως εκτέθηκε στην αρχή εξηγεί πολλά από τα συμβαίνοντα στη χώρα. Μπορoύσε να βεβαιωθεί κανείς για την ορθότητα της παρατηρώντας τους δύο συλληφθέντες να φτύνουν τους καμεραμάν στη διάρκεια της προσαγωγής τους στα δικαστήρια. Σε πλήρη αδυναμία κατανόησης ότι τα ΜΜΕ, με τον όποιο αρνητικό τους ρόλο, αποτελούν μέρος ενός συστήματος εξουσίας που όχι μόνο δεν πρόκειται να ανατραπεί στέλνοντας δέματα με εκρηκτικά δεξιά κι αριστερά, αλλά ενισχύεται αφάνταστα από την (επαναστατική) αυτοϊκανοποίηση των δραστών.