Από τις μεγαλύτερες σε όγκο τα τελευταία χρόνια, οι χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια για τα νέα μέτρα περιστολής μισθών και δικαιωμάτων των εργαζόμενων, θα μείνουν στην ιστορία για κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην Ελλάδα- και ίσως σε όλο τον δυτικό, κοινοβουλευτικό κόσμο- τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες: τον προπηλακισμό, στο κέντρο της Αθήνας, του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη.

Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν από την ώρα της εξόδου του βουλευτή της ΝΔ από την Βουλή μέχρι και τον τραυματισμό του στη Βουκουρεστίου, το αγριεμένο πλήθος που διψάει για κάποιο είδος τιμωρίας, η έλλειψη κάποιας παρέμβασης από ψυχραιμότερους παριστάμενους πολίτες, θυμίζουν άγρια κινηματογραφική ταινία και θα ήταν αδιανόητες για την Ελλάδα, μερικούς μήνες πριν.

Ads

Η επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα που επιδιώκεται με τους τελευταίους νόμους δεν πρέπει να συνοδευτεί από προπηλακισμούς που επίσης μας γυρνούν στο Μεσαίωνα: είναι προφανές ότι η όποια τιμωρία αξίζει στον οποιοδήποτε βουλευτή ή υπουργό για τις πράξεις και τις απόψεις του δεν μπορεί να στηριχθεί στο νόμο του Λιντς, αλλά στους νόμους, το ήθος και τον όποιο πολιτισμό έχει απομείνει στη χώρα. Όμως για το θλιβερό περιστατικό δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι όσοι χειροδίκησαν: ένα μέρος της ευθύνης έχει ο πολιτικός κόσμος της χώρας, που εξακολουθεί να χορεύει στο κατάστρωμα παρ ότι ο Τιτανικός έχει ήδη βυθιστεί, πνίγοντας τους επιβάτες που δεν είναι στη πρώτη θέση.

Οι ..ύποπτοι κύκλοι

Είναι εδώ χαρακτηριστική η χθεσινή, ελαφρώς σουρεαλιστική, ανακοίνωση της ΝΔ για το περιστατικό για το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ενοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται ότι με τον προπηλακισμό θέλει να αναγκάσει τη ΝΔ να αλλάξει πολιτική για το.. μνημόνιο : « ο προπηλακισμός Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας υπηρετεί ύποπτες και προβοκατόρικες σκοπιμότητες.
Φαίνεται πως το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και έχει καταγγείλει ότι το πρόσφατο νομοθέτημά της οδηγεί σε «εργασιακό Μεσαίωνα», έχει ενοχλήσει πολλούς.
Όσοι πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει έστω και ένα χιλιοστό πίσω από τη γραμμή αυτή, κάνουν μεγάλο λάθος.Παραμένουμε αμετακίνητοι κατά του Μνημονίου και επιμένουμε, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στην προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών».

Ads

Ισλανδία: μια καταθλιπτική σύγκριση.

Αντιγράφω από ένα mail την καταθλιπτική σύγκριση των όσων ζούμε στην Ελλάδα με τα όσα έγιναν στην Ισλανδία, όταν πριν από 15 μήνες ξέσπασε η κρίση: « Μόλις 15 μήνες μετά , η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τουςλογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.

Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες. Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον. Στο πλαίσιο της διαφάνειας, αναρτήθηκε τον Απρίλιο στον ιστότοπο της Βουλής (https://sic.althingi.is/) το πλήρες κείμενο που η κυβέρνηση ονομάζει «Έκθεση της αλήθειας» και οι Ισλανδοί αποκαλούν «Μαύρο πόρισμα» καθώς και εκτεταμένη περίληψη στα αγγλικά. Κανείς, ούτε καν οι κατηγορούμενοι, δεν αμφισβήτησαν την αμεροληψία των συντακτών του πορίσματος.

Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση. Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία κάθαρσης».

Ο κ. Χατζηδάκης δεν είχε καταλάβει…

Στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι σφυράνε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Οι εξεταστικές επιτροπές αποφαίνονται με βάση τις κομματικές εντολές, η Δικαιοσύνη δεν έχει συλλάβει ούτε κουνούπι, ο Χριστοφοράκος και σία κάνουν διακοπές στο εξωτερικό και στα τηλεοπτικά πάνελ που έχουν αντικαταστήσει το δημόσιο διάλογο παίζεται το ίδιο θέατρο: φταίει η ΝΔ ,το ΠΑΣΟΚ και τι ποσοστό ευθύνης έχει το κάθε κόμμα; Ο πρώην πρωθυπουργός σιωπά και αποθεώνεται σε συγκέντρωση της ΝΔ ενώ ο υπουργός του επί των Οικονομικών βγάζει βιβλιαράκι στο μοτίβο «όλοι φταίμε, όλοι τα φάγαμε», σύμφωνα με την παροιμιώδη πλέον φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης η οποία υποσχέθηκα σουηδική σοσιαλδημοκρατία αλλά έχει βαλθεί να συναγωνιστεί σε κοινωνική αναλγησία τη Μάργκαρετ Θάτσερ .

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αδυνατούν να καταλάβουν ότι υπάρχουν πλέον άνθρωποι που ΔΕΝ έχουν να φάνε, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι είναι οργισμένοι επειδή δεν έχουν δουλειά ή δε θα έχουν σε 6 μήνες, με τη χρεοκοπία και τον εξευτελισμό της χώρας, με το γκρίζο μέλλον που επιφυλάσσεται στους νέους και στα παιδιά των μεγαλύτερων, καθώς και με το γεγονός ότι για το απίστευτο αυτό ναυάγιο δεν έχει τιμωρηθεί, ούτε πρόκειται να τιμωρηθεί κανείς.

Ούτε ο κ. Χατζηδάκης είχε καταλάβει τε μέγεθος της συσσωρευμένης οργής, όταν προσπάθησε χθες να βαδίσει ανάμεσα τους διαδηλωτές στη πλατεία Συντάγματος. Οι συνάδελφοι του θα προσέχουν περισσότερο τώρα, αλλά, αν δεν κάνουν στροφή 180 μοιρών, θα το ξαναβρούν μπροστά τους και μάλιστα σε πιο άγρια εκδοχή : έχουμε ήδη μπει στο αστερισμό της αυτοδικίας. ..