Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής υπανάπτυξης αλλά και της διαφθοράς των ΜΜΕ στην Ελλάδα, είναι ο τρόπος που καλύπτονται τις τελευταίες δεκαετίες οι περιβόητοι ανασχηματισμοί. Από την Ινδία έως τις ΗΠΑ, οι αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση αναλύονται εκ των υστέρων και μόνο όταν συμβολίζουν ή συνοδεύονται με αλλαγές στη πολιτική ενός υπουργείου ή της κυβέρνησης συνολικά.

Ads

Μόνο στην Ελλάδα ξεσπάει τέτοιο κουτσομπολιό πριν από κάθε ανασχηματισμό. Που συνοδεύεται μάλιστα με προσπάθεια επηρεασμού των αλλαγών, διορισμού φιλικά προσκείμενων πολιτικών σε υπουργεία ή και απομάκρυνσης υπουργών που αντιστρατεύονται τα οικονομικά συμφέροντα των ΜΜΕ και των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπούν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το φαινόμενο έχει πάρει αηδιαστικές διαστάσεις, ιδίως μετά την λανθασμένη κίνηση της κυβέρνησης να ανακοινώσει, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση της. Δείγμα της γενικότερης κρίσης αξιών στη χώρα, αυτή τη φορά δεν κρατούνται ούτε τα προσχήματα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση εδώ είναι της Τίνας Μπιρμπίλη. Επικεφαλής ενός υπουργείου από το οποίο προσδοκούν πολλά οι εθνικοί εργολάβοι, η υπουργός είχε βρεθεί στο στόχαστρο κυριακάτικων, ακόμη και πρωτοσέλιδων, άρθρων που ζητούσαν την απομάκρυνση της ήδη πριν ξεκινήσει για τα καλά η ανασχηματισμολογία.

Μετά την επίσημη έναρξη, τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο καθώς από τα ίδια ΜΜΕ εφευρέθηκε η λύση της «μετάθεσης» της από το υπουργείο στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία άρχισε να πλασσάρεται ως πληροφορία από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Στις 19 Αυγούστου η κυρία Μπιρμπίλη επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε θέμα υποψηφιότητας της, πράγμα που επιβεβαίωσε, βγαίνοντας από το Mέγαρο Μαξίμου, με μια σύντομη απάντηση σε μια σχετική ερώτηση: « δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Ads

Ενώ σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η όποια συζήτηση θα είχε τελειώσει, εδώ η δήλωση έγινε αφορμή για ευφάνταστο μακροσκελές ρεπορτάζ, στο οποίο ανώνυμα κυβερνητικά στελέχη(μετά αναρωτιούνται στα παράθυρα γιατί υπάρχουν κουκουλοφόροι) φυσικά αποδοκίμαζαν μετά βδελυγμίας την δήλωση, υπό τον – βραβείο Πούλιτζερ για αντικειμενικότητα- τίτλο: «Αλλοι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ και άλλοι της Μπιρμπίλη». Έκτοτε το «ρεπορτάζ» αναπαράγεται σχεδόν καθημερινά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, συνοδευόμενο με χαμογελάκια και χλευαστικά σχόλια για την υπουργό.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων αλλά και το πολιτικό ρεπορτάζ στις εφημερίδες έχουν υποβαθμισθεί στο επίπεδο συνοικιακού καφενείου: «η παραφιλολογία για τον ανασχηματισμό που είναι η πλήρης εκπόρνευση της πολιτικής συζήτησης» όπως σημείωνε σε ένα πρόσφατο άρθρο του ο Ν. Κοτζιάς, δίνει την ευκαιρία για την προώθηση των ανθρώπων που τα ΜΜΕ θεωρούν δικούς τους ή θέλουν να προσεταιριστούν. Τον τελευταίο καιρό ο αγαπημένος είναι ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος παρουσιάζεται να καταλαμβάνει τη θέση του υπερυπουργού εκτοπίζοντας τον Χ. Παμπούκη, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει ικανοποιήσει τις σχετικές απαιτήσεις.. Όσο για τον δήμο της Αθήνας εδώ δεν υπάρχει άλλη λύση από την κυρία Γεννηματά. O πρώην συνήγορος του Πολίτη μάλλον θα είναι σκληρός για σάπια δόντια.

Το γεγονός ότι κανείς αναγνώστης, τηλεθεατής ή πολίτης δεν δίνει δεκάρα ποιος θα είναι υπουργός ή υπερυπουργός αν αυτό δεν αλλάξει την καθημερινότητα του, φυσικά δεν ενδιαφέρει. Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν από καιρό καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με τίμια δουλιά ψωμί δεν βγαίνει και το νταβατζιλίκι είναι αναγκαίο κακό, τουλάχιστον. Αυτούς τους νταβατζήδες ήταν που είχε καταγγείλει και ο αξέχαστος καταλληλότερος Καραμανλής, πριν εκπορνευθεί. Όπως στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτές τις τελευταίες μέρες η επιχείρηση χειραγώγησης θυμίζει «μέρες Βενιζέλου» το 2007, αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον αν ο κ. Παπανδρέου θα υποκύψει στις απαιτήσεις τους.