Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου.

Ads

Δουλειά των δημοσιογράφων είναι να ερευνούν και να καλύπτουν τα γεγονότα. Δεν είναι ούτε να δημιουργούν ειδήσεις, ούτε να αποτελούν οι ίδιοι είδηση. Στην Ελλάδα ακόμη και αυτός ο απλός κανόνας έχει ανατραπεί :

από την περσινή,ξεχασμένη Ζαχαπουλιάδα όπου δύο εκδότες πρώην δημοσιογράφοι έγιναν το πρώτο θέμα μέχρι τις καθημερινές σαπουνόπερες στα τηλεοπτικά παράθυρα, οι Ελληνες «δημοσιογράφοι» έχουν αντικατατήσει με τα σκέρτσα τους τις πραγματικές ειδήσεις.

Για έναν δημοσιογράφο επιπέδου Καρατζαφέρη, δεν ήταν λοιπόν μεγάλη έκπληξη η προχθεσινή είδηση σύμφωνα με την οποία συντάκτης της εφημερίδας του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σφήνα» ανέβηκε στα Ιμια για να υψώσει την ελληνική σημαία. Μια ανάλογη ενέργεια δημοσιογράφου της τουρκικής «Χουριέτ» 13 χρόνια πριν, είχε φέρει στα πρόθυρα του πολέμου την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ads

Στην περίπτωση Καρατζαφέρη τα κίνητρα ήταν πιο ταπεινά: η επέτειος των Ιμίων πλησίαζε και όπως ομολόγησε αφοπλιστικά μπροστά στην κάμερα(δες διπλανό θέμα) η «πατριωτική ενέργεια» του συντάκτη δεν είχε άλλο στόχο παρά να προωθήσει τις πωλήσεις της εφημερίδας.

Η τίμια διαφημιστική εκστρατεία έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία Ζούγκλα η οποία μέσα από την ιστοσελίδα και την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου φιλοξένησε σε αποκλειστικότητα τον ήρωα-εκδότη και τις φωτογραφίες από την επιχείρηση. Με την μόνη διαφορά ότι η όλη υπόθεση ήταν φτιαγμένη τόσο φθηνιάρικα όσο και το επίπεδο των ανδρών: μερικές φωτογραφίες του Πολεμικού Ναυτικού ήταν αρκετές για να αποδειχθεί ότι ο θαραλλέος συντάκτης της εφημερίδας είχε προτιμήσει την ασφάλεια μιας άλλης σίγουρης βραχονησίδας,μερικά μίλλια μακριά από τα Ιμια.

Από μια άποψη είναι καλύτερα που η υπόθεση αποδείχθηκε ένα χονδροειδές ψέμμα. Τον τελευταίο καιρό επιχειρείται από την πλευρά τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης η δημιουργία κλίματος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα εσωτερικά προβλήματα και να δικαιολογηθούν τα νέα εξοργιστικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο μόνος στόχος των τελευταίων είναι ο πλουτισμός των εμπόρων όπλων, των αρμόδιων που θα εγκρίνουν τις αγορές και βεβαίως ο εφοδιασμός του κομματικού ταμείου της ΝΔ εν όψει εκλογών (δες διπλανη ανάλυση).Από μια πρόσφατη επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή αποδεικνύεται άλλωστε ότι πληρώνουμε ακόμη και τις στολές των φαντάρων σαν να αγοράζουμε από μπουτίκ στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με την επερώτηση, είχαμε προσφάτως τις εξής παραγγελίες σε ξένους οίκους.. μόδας

* “100.000 στολών παραλλαγής, έναντι του ποσού των 9 εκατομμυρίων €, δηλαδή κόστος κάθε στολής 90 € όταν το αντίστοιχο κόστος κάθε στολής σε προηγούμενο διαγωνισμό στην εγχώρια αγορά ήταν 28 € η κάθε στολή και ενώ αναμένεται υπογραφή νέας σύμβασης για την προμήθεια επιπλέον 400.000 στολών παραλλαγής.

* 120.000 ζευγών αρβυλών, έναντι του ποσού των 4,5 – 5 εκατομμυρίων €, δηλαδή κόστος κάθε ζεύγους 37 – 41 €, σχεδόν διπλάσιο από το κόστος προμήθειας από την εγχώρια αγορά.

* 100.000 μπερέδες, έναντι του ποσού των 900.000 €, δηλαδή κόστος κάθε μπερέ 9 € όταν το αντίστοιχο κόστος για την προμήθεια από την εγχώρια αγορά ανέρχεται σε 4 € για κάθε μπερέ.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η επιχείρηση Ιμια-μαιμού στήθηκε σε συνεργασία με τις ξένες εταιρείες που πλουτίζουν σε βάρος του ελληνικου λαού και των πατριωτικών του αισθημάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για καθαρά ελληνική ιδέα όπως αποδεικνύει τόσο

η εύκολη διάψευση της όσο και η χαρακτηριστική θρασυδειλία της: δεν είχαν το θάρρος ούτε μέχρι τα Ιμια να πάνε…