«Η λήψη πρόσθετων μέτρων αποτελεί ευθύνη της Ελλάδας» ξεκαθάρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για την «ισχυρή βούληση» της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου να εξυγιάνει τα οικονομικά της χώρας. Η Κομισιόν διευκρίνισε επίσης ότι κατά τις χθεσινές συζητήσεις που είχε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Rehn με Έλληνες αξιωματούχους δεν τέθηκε το θέμα της οικονομικής διάσωσης της χώρας.

Ads

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΕ κατανοούν την ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πόσα μέτρα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 4%. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Gvido Vestervele. «oι συζητήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα είναι προς το παρόν άτοπες».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαίου Επιτρόπoυ Olli Rehn, δήλωσε ότι «Η Κομισιον δεν ζητάει από την Ελλάδα την περικοπή ή κατάργηση του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση ποια και πόσα μέτρα θα πάρει για να πετύχει το φιλόδοξο στόχο της για μείωση κατά 4% του ΑΕΠ των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οίκου Αξιολόγησης «Stantard & Poor΄s» που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Οίκος είχε προχωρήσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ+.

Εν αναμονή διαγγέλματος για τα επιπλέον μέτρα, μετά την επίσκεψη του Olli Rehn

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί, με διάγγελμα, το δεύτερο πακέτο μέτρων από τον πρωθυπουργό, μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εθνική ομοψυχία και θα επισημάνει ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα και όχι αλλαγές μόνιμου χαρατήρα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις διαβεβαιώσεις για στήριξη που έχει λάβει από την ΕΕ και ιδιαίτερα από Γερμανία και Γαλλία.

Αφού περιόδευσε στα μισά υπουργεία της κυβέρνησης, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn με τις δηλώσεις του εξήγησε ότι ήρθε για να ενθαρρύνει τις ελληνικές Αρχές να λάβουν πρόσθετα μέτρα, καλώντας τον ελληνικό λαό να τα υποστηρίξει. Ο κ. Rehn εναπόθεσε στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει το ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα αυτά.

Αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως εάν στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται και η περικοπή του 14ου μισθού, ο Κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν για μόνιμα μέτρα και σε αυτά περιλαμβάνεται και η μείωση του μισθολογικού κόστους. Δικαιολογώντας, μάλιστα, την απάντησή του έσπευσε να παρατηρήσει ότι μία ευθεία ερώτηση δεν έχει πάντα μία ευθεία απάντηση. «Σημασία έχει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος για να υπάρξει διαρθρωτική επίπτωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μόνον έτσι και αφού το σχέδιο της κυβέρνησης εγκριθεί και από τις τρεις εποπτικές Αρχές, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ μπορούν να πεισθούν οι αγορές για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας. Το ελληνικό χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι γιατί έτσι αρέσει στις Βρυξέλλες ή στις διαβόητες αγορές αλλά για το μέλλον της χώρας σας, καθώς δεν υπάρχει τίποτε πιο αντικοινωνικό από τη συνεχή αύξησή του».

Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα αύριο

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης, με θέμα τα οικονομικά μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την πολιτική και πρακτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασφαλίσει η χώρα μας λογικούς όρους δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Σήμερα το απόγευμα, στις 17.00, θα συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές προθέσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών του Κινήματος στα μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα την επομένη και τα οποία όπως είναι λογικό θα συναντήσουν πολλές κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός θα αποχωρήσει για το Βερολίνο την Παρασκευή, όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, με την οποία θα οριστικοποιηθεί και τυπικά η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική κρίση και τη στήριξη προς την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να λάβει ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η περικοπή του 14ου μισθού, αν και το οικονομικό επιτελείο έχει εξετάσει και άλλα εναλλακτικά σενάρια. Ενδεικτικό των προθέσεών του, είναι το ότι χθες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συγκινείται όταν τον σταματά απλός κόσμος στο δρόμο για να του πει ότι διατίθεται να δώσει ακόμα και το μισθό του για να σωθεί η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα πρέπει να εξοικονομούν συνολικά ένα ποσό περί τα 4 δισ. ευρώ, επιπλέον όσων έχουν ήδη διατυπωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Συνάντηση με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς. «Τα μέτρα που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αν λάβει επιπρόσθετα μέτρα, η αίσθησή μου είναι ότι η Ε.Ε. πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σουλτς μετά τη συνάντηση, και πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα, που υπάρχουν εντός της Ευρωζώνης, θα πρέπει να επιλύονται σύμφωνα με το πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών». Ο κ. Σουλτς συναντήθηκε ακόμα και με τους υπουργούς Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο μεταξύ σήμερα, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρότεινε τη δημιουργία ειδικού Ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την πρόληψη περιπτώσεων χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης.

«Το Ταμείο θα επιτρέπει στις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, να δανείζονται με κανονικά επιτόκια», δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Νίρουπ Ράσμουσεν. Η υπάρξη ενός τέτοιου Ταμείου θα μπορούσε να ηρεμήσει τις αγορές σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ποτέ τα χρήματα, σχολίασε ο Έλληνας ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης.


Τα σενάρια για τα μέτρα

Στο τραπέζι φαίνεται ότι βρίσκονται τρία σενάρια για περικοπή ή κατάργηση του 14ου μισθού, εφάπαξ ή τμηματικά: (α) Περικοπή κατά 20% στα δώρα του Πάσχα και των Χριστουγέννων, αλλά και στο επίδομα αδείας, (β) Πλήρη κατάργηση του επιδόματος αδείας και (γ) Μείωση κατά 30% στο επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων.

Στο πακέτο των μέτρων που δρομολογούνται, ώστε να εξοικονομηθούν τα 3,5 ως 4,8 δισ. ευρώ, εκτός του γενικού παγώματος των συντάξεων που ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, μία νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς και του φόρου σε ποτά και τσιγάρα, η αύξηση του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα άνω των 1600 κυβικών και η επιβολή φόρου στα είδη πολυτελείας.

Οι αντιδράσεις

Η περικοπή του 14ου μισθού βρίσκει ωστόσο αντίθετους ακόμα και υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε σε ιδιωτικό σταθμό ότι υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν χωρίς να θίγεται ο 14ος μισθός, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής του. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης είπε ότι θα είναι μεγάλο λάθος να θιγούν ο 14ος μισθός και τα επιδόματα Πάσχα και αδείας, ενώ ο βουλευτής Μ. Παπαϊωάννου καταλόγισε στην κυβέρνηση καθυστέρηση και είπε ότι βάζοντας συνέχεια φόρους δεν οδηγούμαστε πουθενά.

«Είναι αδιανόητο και αδύνατο ο ελληνικός λαός, γυναίκες και άνδρες, να δεχτούν να παραδώσουν στους καρχαρίες του χρήματος κατακτήσεις που έχουν κυριολεκτικά αποσπάσει με αίμα, με κόπους και θυσίες. Τις επόμενες μέρες ο λαός πρέπει να διαψεύσει τον πρωθυπουργό που ισχυρίζεται ότι τον σταματάνε στο δρόμο και του ζητάνε να δώσουν το μεροκάματο και τους μισθούς. Να τραντάξει όλη Ελλάδα από τη λαϊκή αντίδραση» δήλωσε η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Για δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα κάνει λόγο ο ΛαΟΣ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Ουδείς πηγαίνει στον οδοντίατρο χαμογελώντας, ιδίως όταν αυτός αναγκάζεται να τον ‘ξεδοντιάσει’. Εκεί βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Θα περάσουμε επώδυνα αλλά ελπίζουμε ότι θα αντέξουν οι ‘γέφυρες’ για το αύριο».

«Σε καθεστώς σκληρής και αδίστακτης οικονομικής κατοχής βρίσκεται η χώρα», δήλωσε τη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ενδεικτική των οξυμένων πνευμάτων ήταν η επεισοδιακή υποδοχή που επιφύλαξαν στον Olli Rehn στο υπουργείο Εργασίας, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι οποίοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τη συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και αφού δεν τα κατάφεραν, προσπάθησαν να ρίξουν το προστατευτικό κιγκλίδωμα και να προσεγγίσουν το κτίριο. Απωθήθηκαν ωστόσο από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σε στάσεις εργασίας στις 8 Μαρτίου και 24ωρη απεργία στις 16 του μηνός προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στη νέα δέσμη μέτρων που αναμένεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση. «Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για την ΑΔΕΔΥ ο 14ος μισθός. Την Τρίτη αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για ιστορικές κινητοποιήσεις που θα προκαλέσει η τυχόν κατάργηση του 14ου μισθού. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σπύρος Παπασπύρος, «ο 14ος μισθός είναι ιστορική και θεμελιώδης κατάκτηση και σε περίπτωση περικοπής του, ανάλογη θα είναι και η αντίδραση».

Παρόμοιες αντιδράσεις αναμένονται και από τη ΓΣΕΕ. Ο εκπρόσωπος της γραμματείας Τύπου της Συνομοσπονδίας Στάθης Ανέστης τόνισε πως θα πρέπει «επιτέλους τα μέτρα να στραφούν προς την άλλη κατεύθυνση, προς τους εργοδότες και τους τραπεζίτες, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει κάθε όριο αντοχής και δεν μπορούν να δώσουν τίποτε άλλο πλέον».

Παράλληλα, 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Μαρτίου αποφάσισαν οι εφοριακοί, ενώ σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα, Τρίτη, στις 05.00, και οι οδηγοί ταξί, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να συντάξουν νέο πρόγραμμα εφημεριών, με 4 εφημερίες ανά γιατρό, καθώς μέχρι σήμερα δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα από παλαιότερες εφημερίες. Αντιδρούν παράλληλα, και σε ενδεχόμενη περικοπή του μισθού τους.

Ενίσχυση του Γενικού Δείκτη

Οι προσδοκίες για αλλαγή του κλίματος από την επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου έδωσε ώθηση στις συναλλαγές, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει ενίσχυση κατά 2,94% στις 1.969,47 μονάδες με τις τράπεζες να ενισχύονται 4,01%.Η αισιοδοξία για πιθανή ευρωστήριξη ήταν εμφανής και στα spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, που υποχωρούσαν στις 312,4 μονάδες βάσης.