Πάνω από 20 αυτοκτονίες έχουν σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στη Κρήτη, ενόσω αυξάνονται ραγδαία και οι κλήσεις στις γραμμές υποστήριξης για την αυτοκτονία. Κύριος λόγος αύξησης των αυτοκτονιών εμφανίζεται η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της.

Ads

Ο 50χρονος επιχειρηματίας από τα Ανώγεια Κρήτης, που έθεσε τέλος στη ζωή του την Πέμπτη, ήταν το πιο πρόσφατο περιστατικό αυτοκτονίας από τα 20 που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους 15 μήνες. Ο συγκεκριμένος αυτόχειρας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία τον ώθησαν να βάλει τέλος στην ζωή του. Ωστόσο, και η πλειοψηφία των υπόλοιπων αυτοχείρων ήταν επιχειρηματίες πνιγμένοι στα χρέη. Λόγος γίνεται και για κύκλωμα τοκογλύφων που ίσως βρίσκεται πίσω από τις αυτοκτονίες. Πολλοί πολίτες που δεν μπορούν να πάρουν δάνεια από τράπεζες στρέφονται σε τοκογλύφους, οι οποίοι ζητούν τριπλάσιους τόκους και αποπληρωμή σε μικρό χρονικό διάστημα, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στους δανειζόμενους.

Πέρα απ’ την Κρήτη όμως, ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξάνεται ραγδαία και στην υπόλοιπη χώρα. Η γραμμή παρέμβασης για τις αυτοκτονίες της ΜΚΟ Κλίμακα έχει δεχτεί 2.500 κλήσεις το πρώτο μισό του 2011 –όσες δηλαδή είχε δεχτεί ολόκληρο το 2010. Αύξηση δεν παρατηρείται μόνο σε όσους απευθύνονται στην γραμμή για να δηλώσουν την απόγνωσή τους, αλλά και σε αυτούς που τελικά επιχειρούν το απονενοημένο διάβημα.

Κύριος λόγος την αύξησης αυτής θεωρείται η οικονομική κρίση αλλά και η αύξηση της κατάθλιψης. Οι αυτόχειρες είναι συνήθως άντρες 35-50 χρονών. Αυτούς επηρεάζει περισσότερο η οικονομική κρίση, εφόσον είναι υπεύθυνοι για την οικονομική στήριξη των οικογενειών τους. Παλαιότερα, ο αριθμός αυτοκτονιών σε αυτές τις ηλικίες ήταν μηδαμινός.

Ads

Περίπου 1 εκ. άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο παγκοσμίως ενώ περίπου 15 εκ. πραγματοποιούν απόπειρα αυτοκτονίας. Η αυτοκτονία είναι η 10η αιτία θανάτου ανά τον κόσμο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα είναι η 1η αιτία θανάτου για άτομα έως 35 ετών. Οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες από τους θανάσιμους τραυματισμούς σε εμπόλεμες ζώνες. Λιθουανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Σλοβενία και Ουγγαρία έχουν τα θλιβερά «πρωτεία» αυτόχειρων, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Όσον αφορά στην Ελλάδα, βρίσκεται ακόμα στις χαμηλότερες θέσεις της Ε.Ε, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς η οικονομική κρίση είναι η πρώτη προκαλεί ένταση του φαινομένου.