Η επίδοση της Ελλάδας, ως χώρας υποδοχής Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) είναι ανεπαρκής έως σήμερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της “Έκθεσης παγκόσμιων επενδύσεων 2011” (World Investment Report 2011).

Ads

Η φετινή Παγκόσμια έκθεση επενδύσεων επικεντρώνεται στον τομέα των συμφωνιών άϋλων κεφαλαίων (non-equity modalities), προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους οι πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η έκθεση παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη από κοινού με το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας.

Οι εισροές ΞΑΕ, που αφορούν τη χώρα μας, ανήλθαν στα 2,188 εκατ. δολάρια, το 2010, σε σχέση με 2,436 εκατομμύρια δολάρια το 2009, εμφανίζοντας μείωση περίπου 10%. Πτώση περίπου 38% σημείωσαν και οι εκροές ΞΑΕ οι οποίες ανήλθαν στα 1,269 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με 2055 εκατομμύρια δολάρια, το 2009.

Η Ελλάδα, ως προς το δείκτη απόδοσής της ως χώρας υποδοχής ΞΑΕ, κατατάσσεται στη 119η θέση το 2010, από 122η το 2009, και 120η το 2008, σε σύνολο 141 χωρών. Σε ότι αφορά το δείκτη δυνατότητας προσέλκυσης ΞΑΕ και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, κατατάσσεται στη θέση 43 από 48, το 2008.

Ads

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην ύφεση, που έχει συρρικνώσει τη ρευστότητα και την κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων, στην αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, με τις συνεχείς συγκρούσεις και δυσλειτουργίες, καθώς και στους περιορισμούς των ελληνικών τραπεζών, που έχουν μειώσει τη χρηματοδότηση επέκτασης σε άλλες χώρες.

Υποστήριξε ωστόσο πως η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για την προσέλκυση παραγωγικών ΞΑΕ, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια ΞΑΕ στους τομείς ενέργειας, μεταφορών και τουρισμού. «Κρίσιμο ρόλο θα παίξει η συμμετοχή ιδιωτών στη λειτουργία των μεταφορικών υποδομών και δικτύων (ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια)», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.