Ads

Οι Νύχτες Πρεμιέρας κοντοζυγώνουν και το tvxs ανακοινώνει αποκλειστικά τη συμμετοχή της ταινίας «Inside Job» στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Πρόκειται για το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Τσαρλς Φέργκιουσον που ρίχνει φως στην οικονομική κρίση του 2008 και το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από την Audiovisual. Η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, με κόστος άνω των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να χάσουν τις δουλειές και τα σπίτια τους. Η ταινία «Inside Job» εξιστορεί την πορεία της ανάπτυξης μιας σαθρής βιομηχανίας, μέσω της ανόδου των απατεώνων και αποκαλύπτει τις διεφθαρμένες σχέσεις που αλλοίωσαν την πολιτική, τη διατίμηση, τους κανονισμούς και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Όλα αυτά, μέσα από έρευνα και συνεντεύξεις με κομπιναδόρους του χρηματιστηρίου, πολιτικούς και δημοσιογράφους, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών του 2010.

Το Φεστιβάλ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας στην 16η διοργάνωσή του, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 15 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου στις γνωστές αίθουσες Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class και Δαναός 1 & 2. Το εισιτήριο παραμένει σταθερό στα 6 ευρώ, ενώ για τους πρωινούς τύπους στα 4. Όσο για τους ορκισμένους σινεφίλ, θα διατεθούν κάρτες των 20 προβολών, με έκπτωση της τάξης του 50%.

Το Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Τμήματος Μουσική & Φιλμ, Ελληνικό Σινεμά, Πανόραμα, Μετά τα Μεσάνυχτα, Πρεμιέρες, Σινεμά στα Όρια, Ντοκιμαντέρ και Μικρές Ιστορίες, ενώ θα πραγματοποιηθεί τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Έρνστ Λιούμπιτς, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο μάστορας της ιδιοφυούς κωμωδίας. Αφιέρωμα επίσης θα γίνει στο έργο του Ολιβιέ Σμολντέρ, μια παρεξηγημένης ιδιοφυΐας του Βελγικού arthouse κινηματογράφου, καθώς επίσης στην εταιρεία παραγωγής Autour de Minuit με μια συλλογή από ευφάνταστες, μικρού μήκους, γαλλικές δημιουργίες.

Ads

Τα Βραβεία
Για το Διεθνές Διαγωνιστικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νέων θα απονείμει τη Χρυσή Αθήνα (μαζί με 10.000 ευρώ), το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και το Βραβείο Σεναρίου. Οι θεατές θα αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινού ψηφίζοντας μετά από κάθε προβολή. Χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ υπάρχει και για τη Χρυσή Αθήνα του τμήματος Μουσική & Φιλμ, για το οποίο θα αποφασίσει η διεθνής κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από διακεκριμένους δημοσιογράφους. Το ελληνικό σινεμά δεν θα μείνει όμως απ’ έξω, αφού θα τιμηθούν ο Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης και οι Καλύτεροι Πρωτοεμφανιζόμενοι Ηθοποιοί.

Το tvxs προτείνει

Τα παιδιά είναι εντάξει (Ταινία Έναρξης)
Η Λίσα Τσολοντένκο του «High Art» επιστρέφει με το «The Kids are All Right», Χολιγουντιανής παραγωγής, που δεν ξεφεύγει όμως από τα αντισυμβατικά, προσφιλή της μονοπάτια. Οι Ανέτ Μπένινγκ και Τζούλιαν Μουρ, οπλισμένες με πολύ χιούμορ, υποδύονται τις ομοφυλόφιλες μητέρες δύο εφήβων που αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον βιολογικό τους πατέρα. Μια εκπληκτική προσέγγιση της ζωής στη Νότια Καλιφόρνια, καλυμμένη με πολύ χιούμορ και συναίσθημα που αποδίδει τελικά μια εξαιρετική κωμωδία σχέσεων.

You will meet a tall dark stranger (Ταινία Λήξης)
Με τη νέα ταινία του Woody Allen θα κλείσει την αυλαία του το φετινό φεστιβάλ. Με τίτλο δανεισμένο από τα αρχικά λόγια των μέντιουμ κατά τις προφητείες, το «You will meet a tall dark stranger» καταγράφει με απίστευτα σαρκαστική διάθεση το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρασυρθεί από μια ψευδαίσθηση. Το cast, εξαιρετικά εμπνευσμένο ως συνήθως, αναδεικνύει την υποκριτική ικανότητα του τρίο Watts, Brolin και Punch ακόμη και στα σημεία δημιουργικής ύφεσης. Ο ίδιος ο Woody Allen, νευρωτικός και τραχύς χαρακτήρας, καταφέρνει για άλλη μια φορά να παρασύρει τους θαυμαστές του με ατάκες αξεπέραστης δυναμικής προσφέροντας, σε κάθε του γύρισμα, στιγμές άφθονου γέλιου.

Μέσα στο Δάσος (Ελληνικά Σινεμά)
Πρόκειται για την τελευταία ταινία του Άγγελου Φραντζή η οποία γυρίστηκε με μια ψηφιακή φωτογραφική κάμερα και αποτυπώνει ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο, με σκηνές που σίγουρα θα σοκάρουν και θα συζητηθούν. Ιδού και το «απαγορευμένο» trailer:

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (IN THE WOODS) trailer
Ανέβηκε από myfilm-gr. – Δείτε επιλεγμένες ταινίες και ολόκληρα τηλεοπτικά show.

Μια Γυναίκα, Ένας Άνδρας Κι Ένα Εστιατόριο Για Νουντλς (Πρεμιέρα)

Το «Μόνο Αίμα» των αδελφών Κοέν σε ένα απρόσμενο ριμέικ στην μεσαιωνική Κίνα. Απατημένος σύζυγος προσλαμβάνει λούζερ αστυνομικό για να δολοφονήσει την μοιχαλίδα και τον εραστή της. Μαύρη σλάπστικ κωμωδία με πολεμικές τέχνες, περίτεχνα κουστούμια, σπαθιά, δολοφονίες και χοντρή πλάκα.

Kaboom (Μετά τα μεσάνυχτα)
Ο Γκρέγκ Αράκι, πιο ακραίος από ποτέ. Το Kaboom ακολουθεί μια ομάδα νέων που αποφασίζουν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους. Ακολουθούν γκέι, λεσβίες, μπαϊσέξουαλ, ρωμαϊκά πάρτι, μυστικές σέκτες, δολοφόνοι, πράκτορες της CIA και εξωγήινοι, καταλήγοντας σε όργιο αναφορών για εγγυημένη μεταμεσονύκτια διασκέδαση. Μια ματιά επιστημονικής φαντασίας, που έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ Καννών.

Chatroom (Πρεμιέρα)
Ο Χιντέο Νακάτα, σκηνοθέτης των «Ring» (και των γιαπωνέζικων, αλλά και των αμερικανικών ριμέικ) δίχασε φέτος το Φεστιβάλ Καννών με την προκλητική, αλλά και φρέσκια ματιά του, την ποπ αισθητική και την πολυδαίδαλη και πάντα σκοτεινή διάσταση του κυβερνοχώρου. Το πέπλο του υγρού Λονδίνου απλώνεται στα chatrooms και καλύπτει επιμελώς οποιαδήποτε προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας. Θα διχάσει σίγουρα και εδώ.

Stones in Exile (Μουσική & Φιλμ, Διαγωνιστικό)
«Rock and roll, drugs, and sex, με αυτή τη σειρά!». Με αυτό τον τρόπο, η Anita Pallenberg, διάσημη πρώην συμβία και μητέρα 2 παιδιών του κιθαρίστα των Rolling Stones Keith Richards περιγράφει τη ζωή, στη νότια Γαλλία του 1972. Είναι η περίοδος αμέσως μετά τη μεγάλη ακμή, ο χρόνος μετά την κυκλοφορία ενός από τους πιο σημαντικούς δίσκους της ιστορίας, του περιβόητου Sticky Fingers, το διάστημα που οι Stones εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο. Αποφεύγοντας την χρεοκοπία ως οικονομικοί πρόσφυγες στη Γαλλία, οι Stones παλεύουν να δημιουργήσουν ένα δίσκο ο οποίος θα καταφέρει, εν καιρώ, να ισοσταθμίσει την επιτυχία του Sticky Fingers. Κρυμμένοι στα πολυδαίδαλα υπόγεια των ενοικιασμένων κατοικιών του Keith και της Anita, μάχονται να ξεπεράσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, τον εθισμό από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, τις κλοπές, και μια ιδιαίτερα αλαζονική Γαλλική αστυνομία, προκειμένου να διατηρήσουν τον μανδύα της μεγαλύτερης R’n’R μπάντας του κόσμου. Ότι τα καταφέρανε, είναι γνωστό, αλλά δεν θέλετε να μάθετε και το γιατί;

Strange Powers (Μουσική & Φιλμ, Διαγωνιστικό)
Το «Strange Powers», είναι ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή και το έργο του Στίβεν Μέριτ, με τους Magnetic Fields αλλά και χωρίς αυτούς. Ο Μέριτ αποτελεί μια από τις πιο εσωστρεφείς καλλιτεχνικές περσόνες, καθώς επίσης και έναν από τους πιο ιδιαίτερους μουσικούς της εποχής μας. Στα 89 μόλις λεπτά του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται μια πλήρης αναφορά, σχετικά με το ξεκίνημα και την απογείωση του, μοναδικού πλέον, ήχου των Fields σε σχέση πάντα με την καταλυτική συνεισφορά του εκρηκτικού Στίβεν.

Farewell (Ντοκιμαντέρ)
Οταν τον Αύγουστο του 1929 το «Graf Zeppelin» απογειωνόταν από τη Νέα Υόρκη για τον πρώτο γύρο του κόσμου με πολίτες επιβάτες, και μάλιστα κυρίως δημοσιογράφους, όλη η προσοχή είχε στραφεί σε ένα πρόσωπο: στη νεαρή Αγγλίδα Γκρέις Ντράμοντ-Χέι. Ο μεγιστάνας εκδότης Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ -που ενέπνευσε τον Ορσον Γουέλς για τον «Πολίτη Κέιν»- βασικός σπόνσορας του ταξιδιού, της είχε αναθέσει να γράφει τις ανταποκρίσεις για τις εφημερίδες του. Πράγμα που έγινε, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί στα 34 χρόνια της, σε στάρ δημοσιογράφο της εποχής.

Ninotchka (Αφιέρωμα στον Ερνστ Λιούμπιτς)
Τρεις Σοβιετικοί φτάνουν στο Παρίσι με αποστολή να πουλήσουν τα κοσμήματα μιας Ρωσίδας αριστοκράτισσας. Συναντούν εμπόδια και η Μόσχα στέλνει ενισχύσεις: Μια σκληρή και αφοσιωμένη στο καθεστώς συντρόφισσα, που περιφρονεί όλα τα αγαθά της Δύσης, έως ότου γνωρίζει έναν Παριζιάνο μπον βιβέρ.

*Στις Νύχτες Πρεμιέρας θα παρουσιαστούν επίσης, η νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Τα Οπωροφόρα της Αθήνας», το «45m2» του Στράτου Τζίτζη, το «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδου και το «Tungsden» του Γιώργου Γεωργόπουλου.

**Συνεχής ενημέρωση στο https://twitter.com/nyxtespremieras και https://nyxtespremieras.wordpress.com/

Επιμέλεια: Νάνσυ Φαφούτη