Υπό την επήρεια παράνομων ουσιών βρισκόταν ο νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ όταν εξαπέλυσε τη διπλή επίθεση της 22ας Ιουλίου στο Όσλο και το νησί Οτόγια, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ads

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είχε χρησιμοποιήσει παράνομα ναρκωτικά. Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τι είδους, αλλά είχε κάνει χρήση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι, επικαλούμενος τα αποτελέσματα από τις αιματολογικές εξετάσεις του Μπράιβικ.

Λίγο πριν τη διπλή επίθεση που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, ο Μπράιβικ είχε κάνει χρήση αναβολικών στεροειδών, όπως αναφέρει στο μανιφέστο του στο Διαδίκτυο.

“Στεροειδή, αυτό ήταν γνωστό, όμως χρησιμοποίησε και άλλες ουσίες στις οποίες δεν θέλω να αναφερθώ”, διευκρίνισε σήμερα ο εισαγγελέας Κράμπι. Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι ειδικοί ψυχίατροι που ανέλαβαν την ψυχιατρική αξιολόγηση του Μπράιβικ προκειμένου να καθορίσουν αν είναι νομικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, έχουν ήδη ξεκινήσει να εξετάζουν την υπόθεση.

Ads

“Σύντομα θα αρχίσουν να συναντούν τον ίδιο. Αυτό αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα” στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα, κοντά στο Όσλο, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Οι ειδικοί αναμένεται να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους έως την 1η Νοεμβρίου.