Την αντίδραση της Νομαρχίας Λάρισας έχει προκαλέσει το γεγονός ότι πολλά βαριά οχήματα με προορισμό τη Β. Ελλάδα, δεν ακολουθούν τις παρακαμπτήριες οδούς που έχουν καθοριστεί μετά την κατολίσθηση στα Τέμπη και χρησιμοποιούν άλλους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές, αλλά και κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αυτούς.

Ads

Όπως καταγγέλλει η Νομαρχία, αντί να ακολουθούν το δρόμο προς Κοζάνη ή προς Ελασσόνα-Καλλιθέα- Άγιος Δημήτριος Πιερίας, πολλά φορτηγά, για λόγους συντομίας χρησιμοποιούν είτε την επαρχιακή οδό Γόννων-Καλλιπεύκης-Παλαιού Παντελεήμονα είτε την επαρχιακή οδό Ροδιάς-Συκαμινέας-Καρυάς-Λεπτοκαρυάς.

Χτες, μάλιστα η Νομαρχία Λάρισας με έγγραφό της προς τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κ.Γερακούδη αλλά και προς την Τροχαία Λάρισας ζήτησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Με τη συμπλήρωση ενός σχεδόν μήνα από το κλείσιμο των Τεμπών, η νομαρχία έστειλε επίσης έγγραφο στον αρμόδιο Υπουργό κ. Δ. Ρέππα επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει από το κλείσιμο των Τεμπών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ads

Έχουν παρέλθει ήδη 25 ημέρες από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος των Τεμπών, και οι επιπτώσεις στις μετακινήσεις των πολιτών, στις μεταφορές αγαθών και γενικότερα στην εθνική μας οικονομία είναι εμφανείς.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήθηκαν όλες οι δυνατές εναλλακτικές διαδρομές του Νομού ήταν αρκετό για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες μας εκτιμήσεις, για την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου εγκαταλελειμμένου επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού μας.

Οι δυσκολίες στις μετακινήσεις είναι πολλές, τα προβλήματα σοβαρά και η επίλυσή τους δύσκολη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δυνατότητες του δικτύου αυτού είναι περιορισμένες σε σχέση με τον όγκο της κυκλοφορίας, ενώ πολλά από τα τμήματα του είναι ασυντήρητα, άλλα είναι επικίνδυνα ή αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με ασφάλεια τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μετακίνησης των πολιτών και επαγγελματιών.

Όπως προκύπτει από υπομνήματα, παραστάσεις και παράπονα που δεχόμαστε καθημερινά από επαγγελματικές οργανώσεις, φορείς αλλά και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από τα γενικά προβλήματα που αφορούν όλη τη χώρα, υπάρχουν και ειδικότερα προβλήματα στο Νομό μας, που είναι δύσκολο έως αδύνατον να επιλυθούν χωρίς την βοήθεια της Πολιτείας.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

– Η εξασφάλιση άμεσης υγειονομικής περίθαλψης σε κατοίκους όμορων (προς τα Τέμπη) Δήμων ή οικισμών,

– Η μετακίνηση μαθητών για φροντιστήρια ή εργαζομένων σε επιχειρήσεις στην περιοχή των Τεμπών,

– Η διακίνηση αγροτικών κ.α. προϊόντων,

– Η μεταφορά απορριμμάτων από τους γειτονικούς Δήμους, καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες που αγγίζουν την καθημερινότητα ακόμη και μεμονωμένων πολιτών.

Σε πρόσφατες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Λάρισας με πολλούς από τους εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων καθώς και με επιστημονικά Επιμελητήρια (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Οικονομικό), συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω προβλήματα και αποφασίσθηκε να ζητηθεί η άμεση υπεύθυνη πληροφόρηση από εκπροσώπους της Πολιτείας, για τις δυνατότητες αποκατάστασης της κυκλοφορίας στα Τέμπη και για τον πιθανό χρόνο που θα απαιτηθεί, δεδομένου ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επαγγελματίες, δεν είναι δυνατό πλέον να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις δυσκολίες αυτές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια νέα σύσκεψη στο νομό Λάρισας , με την δική σας παρουσία αλλά και των συνεργατών σας, ώστε και εσείς να λάβετε γνώση των νέων δεδομένων, αλλά και εμείς να έχουμε την υπεύθυνη πληροφόρηση που απαιτείται για το σοβαρό αυτό θέμα».