Με την κρίση στην Ευρωζώνη να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της και εν αναμονή της συνάντησης της Τρίτης στο Παρίσι ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζύ, πληθαίνουν τα δημοσίευματα στο διεθνή Τύπο που θα έβλεπαν με ανακούφιση την- έστω προσωρινή- αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ads

Georg Milbradt στη “Wirtschaftswoche”: Να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη
Ο Γερμανός οικονομολόγος και πολιτικός του CDU σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση “Wirtschaftswoche” (σ.σ. “Η εβδομάδα της Οικονομίας”), ασκεί κριτική στις ενέργειες για τη διάσωση του ευρώ και ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Υποστηρίζει ότι η Ιταλία και η Ισπανία μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση με τις δικές του δυνάμεις, ενώ διαχωρίζει την ελληνική περίπτωση, λέγοντας: «Η Ελλάδα εντός της ΟΝΕ δεν μπορεί να εξυγιανθεί. Τα χρέη της χώρας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Το θεμελιώδες δίλημμα των Ελλήνων είναι η καταστροφική παραγωγικότητα της οικονομίας τους και ένα μη βιώσιμο έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου. Η αναγκαία μείωση των μισθών κατά 20 έως 30% πιθανόν να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και πολιτικά δεν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί».

Μάλιστα, ο κ. Milbradt χαρακτηρίζει το υπάρχον σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας τον “ακριβό δρόμο για το φορολογούμενο και με λιγότερες προοπτικές για την Ελλάδα”.

Ads

George Soros στην El Mundo: “Οι τράπεζες ωφελούνται, όχι η Ελλάδα”
Από τη μεριά του ο George Soros σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Mundo εκφράζει την αβεβαιότητά του για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης και στέκεται στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου.

Διαβλέπει ότι “από το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται ότι παρόλο που προβλέπεται συμμετοχή ιδιωτών, οι τράπεζες είναι αυτές που θα ωφεληθούν από αυτό το μέτρο περισσότερο από την ίδια την Ελλάδα”.

“Η χρεωκοπία ακόμα και μιας μικρής χώρας όπως της Ελλάδας θα προκαλέσει τεράστια τραπεζική κρίση.” Σύμφωνα με τον Soros, το ζήτημα δεν είναι αν θέλουμε να σώσουμε το ευρώ, αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε ανυπολόγιστες απώλειες στο τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, υποστηρίζει ότι μόνο η Γερμανία μπορεί αντιστρέψει τη δυναμική της οικονομικής κατάρρευσης στην Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα είναι ένα έργο δύσκολο, κυρίως εξαιτίας της εσωτερικής αντίδρασης.

Financial Times: Αντιρρήσεις στη Γερμανική Βουλή για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας
Με την ημερομηνία ψήφισης του ελληνικού πακετού διάσωσης να έχει οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου, πληθαίνουν στη γερμανική βουλή οι φωνές αντίθεσης που αντιλαμβάνονται τις αποφάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ ως ένα βήμα προς μία ένωση στην οποία η Γερμανία θα καλείται μονίμως να εγγυάται τα χρέη των πιο σπάταλων εταίρων της.